Elämän päättyminen ikääntyneiden henkilöiden henkilökohtaisena tavoitteena - Mäennenä, Tanja (2014)
Irtaantumisteorian mukaan ikääntyneen henkilön irtaantuminen on biologisperusteinen ja luonnollinen osa ihmisen elämänkulkua, joka johtaa ikääntyneen henkilön hyvään vanhenemiseen ja valmistaa kohtaamaan kuoleman. Gerotranssendenssi-teorian mukaan ikääntynyt kokee uudenlaisen ymmärryksen elämän perustavanlaatuisista kysymyksistä ja arvot omaa itseään ja ihmissuhteitaan kohtaan muuttuvat. Samoin myös ikääntyneen henkilön käsitys kuolemasta muuttuu. Elämän päättymisen tavoite voi olla myös seurausta ikääntyneen henkilön heikosta toimintakyvystä ja vakavista sairauksista. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää mitkä tekijät ovat yhteydessä ikääntyneen henkilön tavoitteeseen elämän päättymisestä.