Sprachen außerhalb der Schule : Erfahrungen finnischer Gymnasiasten während eines internationalen Schüleraustausches - Tiittanen, Tiina (2015)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen suomalaisten lukiolaisten kokemuksia kansainvälisestä oppilasvaihdosta Saksassa. Yksi keskeisistä tavoitteistani oli selvittää, kuinka oppilaat kokevat vieraalla kielellä toimimisen autenttisissa tilanteissa, ja millaisia vaikutuksia ulkomailla oleskelulla on oppilasvaihtoon osallistuvan nuoren näkökulmasta. Lisäksi käsittelen tutkielmassani sitä, kuinka koulun vieraan kielen tunnit ovat lukiolaisten mielestä valmistaneet saksan käyttämiseen luokkahuoneen ulkopuolella. Kansainvälisyys sekä monipuolinen kielitaito ovat keskeisessä osassa muun muassa vuonna 2016 voimaan astuvien opetussuunnitelman perusteiden luonnoksessa. Vaikka aihe on ajankohtainen, on koululaisten liikkuvuutta sekä vaihtokokemuksia tutkittu tähän mennessä melko vähän.