Vendor lock-in problem in cloud storage - Pekkala, Ville (2015)
Pilvitallennuspalvelut tuovat datan tallentamiseen ennennäkemättömiä etuja ja niiden hyödyntäminen on, sekä yksittäisillä kuluttajilla, että yrityksillä, yleistymässä. Teknologiassa on kuitenkin vielä ongelmia ilman ratkaisua. Turvallisuus-, sekä yksityisyysseikat ovat tunnetuimpia, ja niitä on tutkittu laajalti. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, kuinka vaikeaa on palveluntarjoajan vaihtaminen. Palveluntarjoajan vaihtaminen aiheuttaa aina kustannuksia asiakkaalle. Tilannetta, jossa vaihtokustannukset ovat niin suuret, että ne estävät palveluntarjoajan vaihtamisen, kuvataan termillä "vendor lock-in" (toimittajaloukku). Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on kirjallisuuskatsauksen perusteella selvittää, mitkä aiheuttavat vaihtokustannuksia pilvitallennuksessa, mitä riskejä toimittajaloukku aiheuttaa sekä yksittäisille asiakkaille, että yrityksille, sekä kuinka toimittajaloukkua voi välttää. Suurin osa vaihtokustannuksista tuli kirjallisuuskatsauksen perusteella datan siirtämisestä uudelle palveluntarjoajalle. Eriävät standardit estävät tallennetun datan helpon siirtämisen. Vaihtaessa palveluntarjoajaa, pilveen tallennettu data täytyy ensiksi ladata vanhalta palveluntarjoajalta ja sen jälkeen lähettää uuteen. Big Datan aikakaudella tämä voi olla hyvin kallis ja aikaa vievä operaatio. Muut kustannukset liittyivät uuden palvelun käytön opettelemiseen. Asiakas on toimittajaloukkuun jäädessään luonnollisesti pilven toimittajan armoilla. Hinnannousujen tai palvelutason muutosten sietäminen ovat yleensä pienempi paha kalliiseen muutto-operaatioon verrattuna. Tämän lisäksi, jos data on keskitetty yhteen paikkaan, asiakkaalla ei ole pääsyä dataan toimittajan kärsiessä palvelukatkosta. Toimittajaloukkua välttääkseen täytyy asiakkaan ottaa se huomioon jo pilvitallennuspalvelua valitessa. Yksi valintakriteereistä pilvitallennuspalvelulle pitäisi olla pilvestä poistumisen helppous. Datan hajauttaminen useampaan paikkaan on luonnollisesti myös ratkaisu ongelmalle. Hajautetulle pilvitallennukselle on kehitetty useita menetelmiä. Ne hyödyntävät RAID:n kaltaisia menetelmiä jakamalla tiedoston osiin usealle pilvialustalle siten, että vain osa tiedostosta riittää sen uudelleenrakentamiseen. Huolimatta keinoista, joilla minimoida toimittajaloukun riskejä, toimittajaloukku horjuttaa pilvitallennuksen hyödyllisyyttä sekä pysyy ongelmana, joka on syytä tiedostaa harkitessa datan tallentamisen ulkoistamista pilveen.