Personnel analysis and its reliability - Härkönen, Kari (2014)
Tässä tutkimuksessa selvitetään rekrytointi- ja henkilöarviointiyritys MindFit Consulting Oy:n työnhakijoista tekemien henkilöanalyysiraporttien, MindFitin henkilöanalyysien, luotettavuutta. Tarkoitus on tutkia, kuinka yhdenmukaisesti analyysien lukijat ymmärtävät analyysien sisällön. Tutkimuksessa luodaan kyselylomake, jonka avulla eri analyysiraportin lukijat pisteyttävät analyysien sisällön. Lukijoiden antamien pisteiden yhdenmukaisuus mitataan analyysien luotettavuuden (inter-rater reliability) selvittämiseksi. Tutkittavat henkilöanalyysit ovat sanallisia raportteja työnhakijoista. Käytännössä analyysiteksti operationalisoidaan kriteereiksi, jotka voidaan pisteyttää numeerisesti kyselylomakkeella. Tutkimuksessa selvitetään käytännöllisten ja henkilöominaisuuksiin pohjautuvien kompetenssien arvioinnin eroon liittyvää hypoteesia saatujen tuloksien ja kirjallisuuden pohjalta. Intraclass Correlation Coefficient -testi kertoo merkittävästä yhdenmukaisuudesta eri analyysien pisteyttäjien kesken, erityisesti käytännön kompetenssien kohdalla (esim. tekniset kyvyt ja presentaatiokyky saivat yhdenmukaisuusarvot 0,848 ja 0,908). Toisaalta ne nostavat esille henkilöominaisuuksiin liittyen kompetenssien arvioinnin vaativuuden, vastaavien arvojen ollessa 0,695 henkilöominaisuuksille ja 0,365 orientaatiolle. Tutkimuksessa luotu kyselylomake toimii tarvittaessa pohjana jatkotutkimukselle analyysien validiteetin selvittämiseksi.