Suorituskykyindeksin toistettavuuteen vaikuttavia tekijöitä - Heikkinen, Marko (2015)
Marko Heikkinen (2015). Suorituskykyindeksin toistettavuuteen vaikuttavat tekijät. Lii-kuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, Pro gradu -tutkielma, 71 s. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia tavanomaisesta juoksuharjoituksesta lasketta-van suorituskykyindeksin toistettavuutta sekä eri tekijöiden vaikutusta toistettavuuteen. Suorituskykyindeksi perustuu syke-, nopeus- ja maaston korkeustietojen mittaamiseen juoksun aikana. Suorituskykyindeksi on arvio maksimaalisesta teoreettisesta hapenkulu-tuksesta ja säännöllisesti mitattuna se heijastelee harjoittelijan suoritustasoa. Tutkimuksessa käytettiin aineistona erään yrityksen internetpohjaista harjoitustietokantaa, johon palvelun käyttäjät ovat tallentaneet juoksuharjoitteludataa säännöllisesti. Otanta tehtiin tietokannasta siten, että tietyt laitevaatimukset sekä harjoitteluun liittyvät vaati-mukset täyttävät palvelun käyttäjät valittiin mukaan. Juoksuharjoituksia tuli olla tallennet-tuna vähintään 100 kpl. Lisäksi maksimi- ja leposykearvot tuli olla asetettuina palveluun. Harjoitteludatan avulla laskettiin useita fysiologisia näytearvoja, joita käytettiin hyväksi datan suodatuksessa ja optimoinnissa. Aineisto analysoitiin Matlab-ohjelmistolla. Toistettavuuden tunnuslukuna käytettiin yksilökohtaisesti laskettujen suorituskykyindek-sien varianssien ryhmäkeskiarvoa (SIvarKa). SIvarKa oli suuruudeltaan 26,3 ennen olo-suhteiden vakiointia. Olosuhteita vakioitiin suodattamalla pois sykkeeltään, nopeudeltaan, maaston korkeudeltaan tai teholtaan vaihtelevia harjoituksia. Suodatustestien avulla löy-dettiin viisi tehokasta suodatinta, jotka valittiin optimointiin. Jokaiselle viidelle suodatti-melle määritettiin 10 parametriarvoa suodattimen vaikutusalueelta. Yksittäisistä tekijöistä juoksunopeuden varianssilla ja vaihteluvälillä oli suurin vaikutus suorituskykyindeksiin. Seuraavaksi eniten vaikutusta oli maaston korkeuden vaihteluvälillä, jonka jälkeen eniten vaikuttivat harjoituksen teho ja sykkeen varianssi. Suorituskykyindeksin toistettavuuden tunnusluku pieneni suodattimien optimoinnin tuloksena 62%, ja se laski 26,3:sta 10,0:aan. Suorituskykyindeksin perustana oleviin sykkeeseen ja juoksunopeuteen vaikuttavat lukui-sat ulkoiset ja sisäiset tekijät, joista vain osasta saadaan tietoa harjoitustietokannasta. Kun otetaan huomioon harjoitustietokannassa olleiden harjoituksien vakioimattomat olosuhteet verrattuna vakioitujen protokollien kuntotesteihin, voidaan todeta, että suorituskykyindek-si on hyvin toistettava vakioituna tässä tutkimuksessa käytössä olleilla menetelmillä.