Cloud product capability assessment method - Uusitalo, Teemu (2015)
Tutkimuksen tavoitteena on lisätä osaamista tuotehallintaan, miten IT-palveluhallinta- ja kokonaisarkkitehtuurimenetelmiä voidaan integroida pilvipalveluiden tuotteistamiseen. Tutkimuksen toisena tavoitteena on rakentaa uusi pilvipalveluiden kyvykkyyksien hallintamenetelmä, jonka avulla pilvipalveluiden tuotteistusta voidaan hallita ideasta markkinoille saamiseen asti. Uusi menetelmä on tarkoitettu tuote- ja projektipäälliköille sekä arkkitehdeille, jotka työskentelevät pilvipalveluiden kanssa. Pilvipalvelulle luodaan liiketoiminnan näkökulmasta uusi määritelmä, annetaan lyhyt esittely pilvipalveluiden tuotehallinnasta sekä määritellään tarve liiketoiminnan ketteryydelle. IT-näkökulmassa tunnetuimpien IT-palveluhallintakäytänteiden ja kokonaisarkkitehtuurimenetelmien merkitys pilvipalveluiden tuotteistukseen arvioidaan lyhyesti. Uuden menetelmän kehityksessä noudatetaan Design Science Research Method (DSRM) -prosessia. Menetelmän kehitysvaiheessa luodaan uusi viitekehys ja jatkuvan kehityksen -prosessi pilvipalveluiden tuotteistamiseen. Lisäksi määritellään uusi kokonaisarkkitehtuurinäkökulma pilvipalvelulle ja tehdään ontologinen analyysi valituille IT-palveluhallinta ja kokonaisarkkitehtuurimenetelmille, jota käytetään uuden menetelmän sisällön pohjana. Menetelmän suunnitelman mukaisesti rakennetaan yksinkertainen työkalupakki, jolla menetelmän käyttöä voidaan havainnollistaa. Menetelmää käytetään yhdessä kontekstissa ja tulokset arvioidaan. Tulosten perusteella menetelmä täyttää sille asetetut ketteryysvaatimukset, mutta tulosten visualisoinnissa on parannettavaa, mihin vaikuttaa valittujen toteutustyökalujen tekniset rajoitukset. Tutkimustulokset ja työkalut julkaistaan avoimella lähdekoodilla, jotta uutta menetelmää voidaan käyttää mahdollisimman laajasti ja se tukisi menetelmän jatkokehitystä.