Ketterä kehittäminen hajautetuissa projekteissa - Rytkönen, Arto (2015)
Hajautetut järjestelmäkehitysprojektit ovat yleistyneet voimakkaasti 2000-luvun aikana. Tätä kehitystä ovat vauhdittaneet etenkin tietoliikenneyhteyksien nopeutuminen sekä koulutetun työvoiman lisääntynyt saatavuus alhaisen kustannustason alueilta kuten Kiinasta ja Intiasta. Projektien hajautuminen johtaa kuitenkin tiettyihin ongelmiin projektin läpiviennissä, erityisesti kommunikaation suhteen. Mikäli projektimallina käytetään lisäksi jotakin ketterää menetelmää kuten XP tai Scrum, vaaditaan tiettyjä mukautuksia eri prosesseihin. Tutkielman tarkoitus on selvittää, millaisia haasteita ketterään ja hajautettuun kehittämiseen saattaa liittyä, sekä millaisia keinoja on ehdotettu käytettävän ketterissä ja hajautetuissa projekteissa. Tutkielmasta selviää, että ketterän ja hajautetun kehitystyön yhdistäminen voi tuottaa esimerkiksi kommunikaatioon, kulttuurieroihin ja aikaeroon liittyviä haasteita. Näihin haasteisiin esitetään useita ratkaisuehdotuksia, prosessien mukauttamisesta hajautetuille projekteille sopivammiksi, projektihenkilöstön kommunikaation ja yhteisöllisyyden lisäämistä sekä erilaisia työkaluja helpottamaan eri sijainneissa tapahtuvaa projektityötä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää pohdittaessa hajautetun projektin toteuttamista, kun halutaan projektiprosessissa käytettävän aineksia ketteristä menetelmistä.