Tietokoneavusteinen tunneanalyysi : uusi näkökulma merkitykselliseen dialogiin - Haapanen, Kimmo; Lahtinen, Antti (2014)
Tutkimuksemme tavoitteena oli tarkastella tietokoneavusteisen tunneanalyysin mahdollisuuksia ja rajoitteita osana “The Relational Mind in Events of Change in Multi-actor Therapeutic Dialog” -tutkimusprojektia. Tunneanalyysissa käytimme Facereader -kasvojentunnistusohjelmistoa, jolla analysoimme nelinkeskisestä terapeuttisesta tilanteesta suoraan kuvattua videomateriaalia. Aiemmin tietokoneavusteista tunneanalyysia on hyödynnetty tutkimusprojektissa vain terapian jälkihaastattelussa. Keskityimme analyysissa terapiaistunnon toiseen asiakkaaseen, sekä erityisesti tämän relationaalisiin hymyhetkiin suhteessa muihin terapiatilanteessa oleviin henkilöihin. Luokittelimme hymyhetket niiden ilmiasun ja merkityksen perusteella, sekä käytimme niitä terapian merkityksellisten hetkien analyysiyksikköinä. Vertailimme Facereader-analysoituja hymyhetkiä niitä ympäröivään dialogiin ja havaitsimme hyvän vastaavuuden näiden välillä. Havaitsemistamme neljästätoista hymyhetkestä Facereader tunnisti yksitoista. Pienillä tutkimusasetelman muunnoksilla analyysitarkkuutta saattaa olla mahdollista parantaa entisestään. Tällöin Facereaderia voitaisiin hyödyntää entistä tehokkaammin sisäisen dialogin tarkasteluun terapeuttisissa tilanteissa.