Nuoren ja vanhemman temperamenttiyhdistelmät ja niiden yhteys nuoren sosioemotionaaliseen kehitykseen - Väänänen, Johanna (2015)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin nuoren ja vanhemman temperamenttiyhdistelmiä sekä niiden yhteyttä nuoren sosioemotionaaliseen kehitykseen. Tutkimus on osa syksyllä 2013 käynnistynyttä TIKAPUU – Alakoulusta yläkouluun -tutkimushanketta, jossa on mukana noin 55 luokkaa Jyväskylän ja Jämsän alueelta. Tämä tutkimusaineisto (N=607) koostuu nuorten ja vanhempien aineistoista, jotka kerättiin syksyn 2014 aikana nuorten ollessa kuudennella luokalla. Temperamenttia tarkasteltiin nuorille ja vanhemmille suunnattujen temperamentin itsearviointikyselyiden (EATQ-R ja ATQ) avulla. Tavoitteena oli etsiä temperamentin superfaktoreiden tahdonalainen itsesäätely, negatiivinen emotionaalisuus ja ulospäinsuuntautuneisuus pohjalta temperamenttityypit joustava, ylikontrolloiva ja alikontrolloiva – niin nuorten kuin vanhempienkin keskuudesta. Lisäksi tutkittiin sitä, ovatko nuorten ja vanhempien temperamenttityypit yhteydessä toisiinsa ja millaisia yhteyksiä erilaisilla nuoren ja vanhemman temperamenttiyhdistelmillä oli nuoren sosioemotionaaliseen kehitykseen. Sosioemotionaalisen kehityksen ulottuvuuksia eli tunne- ja käytösoireita, yliaktiivisuutta sekä prososiaalisuutta arvioitiin nuorten täyttämällä itsearviointikyselyllä (SDQ). Niin nuorilta kuin vanhemmiltakin löydettiin aiempien tutkimusten mukaisesti kolme temperamenttityyppiä: joustava, ylikontrolloiva ja alikontrolloiva. Havaitut yhteydet nuoren ja vanhemman temperamenttityypin välillä olivat kuitenkin heikkoja. Yhteyksiä havaittiin kuitenkin tarkasteltaessa nuorten ja vanhempien temperamenttien jatkuvien superfaktoreiden välisiä yhteyksiä; etenkin vanhempien tahdonalainen itsesäätely oli positiivisessa yhteydessä sekä nuorten tahdonalaiseen itsesäätelyyn että kiinnostukseen muita ihmisiä kohtaan. Myös joidenkin muiden superfaktoreiden havaittiin olevan yhteydessä toisiinsa, joskaan ei yhtä merkittävästi. Selvä yhteys havaittiin myös eri temperamenttiyhdistelmien ja nuoren sosioemotionaalisen kehityksen ulottuvuuksien välillä. Joustavien nuorten havaittiin raportoivan yli- ja alikontrolloiviin nuoriin nähden vähiten erilaisia oireita, kuten tunne- ja käytösoireita sekä yliaktiivisuutta. He pitivät itseään myös toisia nuoria prososiaalisempina. Ylikontrolloivat nuoret sen sijaan raportoivat vähemmän yliaktiivisuutta sekä vähemmän käytös- ja tunneoireita kuin alikontrolloivat nuoret. Lisäksi he arvioivat itsensä alikontrolloivia nuoria prososiaalisemmiksi. Alikontrolloivat nuoret raportoivat muihin nuoriin verrattuna eniten tunne- ja käytösoireita sekä arvioivat olevansa toisia nuoria ylivilkkaampia. He arvioivat myös olevansa vähemmän prososiaalisia kuin muut nuoret, vanhemman temperamentista riippumatta. Nuoren sosioemotionaalisen kehityksen kannalta vanhemman temperamenttia merkittävämmäksi osoittautui siis nuoren oma temperamentti. Vanhemman temperamenttityypin havaittiin kuitenkin aikaansaavan eroja nuoren sosioemotionaalisen kehityksen ulottuvuuksissa nuorten temperamenttityyppien sisällä. Erityisesti vanhemman alikontrolloiva temperamenttityyppi näytti olevan yhteydessä nuoren ja vanhemman väliseen heikompaan yhteensopivuuteen nuoren sosioemotionaalisen kehityksen näkökulmasta, nuoren temperamentista riippumatta. Tutkimustieto on nykyisellään vähäistä sekä nuorten ja vanhempien temperamenttityyppien yhdistelmistä että näiden yhdistelmien yhteydestä nuoren sosioemotionaaliseen kehitykseen. Koska tämän tutkimuksen tulosten perusteella nuoren ja vanhemman temperamenttiyhdistelmien osoitettiin olevan yhteydessä nuoren sosioemotionaaliseen kehitykseen, on nuoren ja vanhemman temperamenttityyppien yhteensopivuutta tutkittava tulevaisuudessa havaitun yhteyden varmistamiseksi.