The associations of student temperament type, gender and teacher temperament type with adolescent well-being in school - Puonti, Ville (2015)
Tässä TIKAPUU – Alakoulusta yläkouluun -pitkittäistutkimukseen kuuluvassa tutkimuksessa selvitettiin (a) suomalaisten kuudesluokkalaisten ja heidän opettajiensa keskuudessa esiintyviä sukupuolieroja temperamentissa, (b) sitä, oliko oppilaiden ja opettajien temperamenttidatasta löydettävissä kolme vakiintunutta temperamenttityyppiä (joustava, alikontrolloiva ja ylikontrolloiva), (c) oppilaiden temperamenttityyppien ja sukupuolten välisiä eroja kouluhyvinvoinnissa, sekä (d) sitä, olivatko oppilaan temperamenttityypin ja sukupuolen yhteydet oppilaan kouluhyvinvointiin erilaisia riippuen opettajan temperamenttityypistä. Itsearviot temperamentista kerättiin 577 oppilaalta ja 40 opettajalta käyttämällä muokattua versiota The Early Adolescent Temperament Questionnaire – Revised (EATQ-R) -kyselystä sekä The Adult Temperament Questionnaire (ATQ) -kyselyä. Oppilaiden kouluhyvinvointia (kouluviihtyyden, koulutyöhön liittyvän stressin ja kouluvastaisten asenteiden suhteen) selvitettiin itsearviointilomakkeella. Tulokset osoittivat, että oppilaan temperamenttityyppi ja sukupuoli olivat yhteydessä oppilaan kouluhyvinvointiin silloinkin, kun oppilaan koulutaidot oli kontrolloitu. Joustavaa temperamenttityyppiä ilmentävät oppilaat (joita luonnehti korkea tahdonalainen itsesäätely ja ulospäinsuuntautuneisuus, sekä matala negatiivinen emotionaalisuus) raportoivat parempaa kouluhyvinvointia verrattuna alikontrolloiviin oppilaisiin (joita luonnehti korkea ulospäinsuuntautuneisuus, matala tahdonalainen itsesäätely sekä keskiarvoinen taso negatiivisessa emotionaalisuudessa) ja ylikontrolloiviin oppilaisiin (joita luonnehti keskiarvoinen taso tahdonalaisessa itsesäätelyssä, korkea negatiivinen emotionaalisuus sekä matala ulospäinsuuntautuneisuus). Lisäksi tytöt arvioivat kouluhyvinvointinsa paremmaksi kuin pojat. Oppilaan temperamenttityypin ja sukupuolen yhteyksissä oppilaan kouluhyvinvointiin ei havaittu opettajan temperamenttityypistä riippuvia eroja. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella suositellaan, että opettajat pyrkivät yhteistyössä oppilaidensa kanssa luomaan oppilaiden erilaisten temperamenttitaipumusten kanssa yhteensopivia luokkaympäristöjä, jotta kaikkien oppilaiden kouluhyvinvointia voidaan parantaa.