Vakiintuneiden muutosjohtamisen mallien soveltuvuus tietojärjestelmiin kohdistuvan organisaatiomuutoksen johtamiseen : esimerkkinä Kotterin 8 vaihetta onnistuneeseen muutokseen - Peltonen, Juuso (2015)
Kiristynyt kilpailu pakottaa yritykset etsimään uusia ratkaisuja kilpailuedun saavuttamiseksi. Yhä useammin organisaatiomuutokset kohdistuvat tietojärjestelmiin. Toisaalta IT-muutokset saavat aikaan laajoja organisaatiomuutoksia, kun liiketoimintastrategia luodaan uusien IT järjestelmien hyödyntämiseksi. Työolotutkimukset ovat osoittaneet, että noin puolet suomalaisista on kokenut työpaikallaan muutoksia tietojärjestelmissä viimeisten vuosien aikana. Muutosjohtamisella on todettu olevan merkittävä vaikutus muutoksen omaksumiseen. Tietojärjestelmiin kohdistuvat muutokset epäonnistuvat edelleen huomattavan usein. Tutkimuksessa tarkasteltiin, onko tietojärjestelmämuutoksilla joitakin sellaisia erityispiirteitä, jotka luovat erityisvaatimuksia muutosjohtamiselle. Tutkimuksessa havaittiin lukuisia tällaisia erityispiirteitä tietojärjestelmiin kohdistuville strategisille muutoksille. Niitä ovat esimerkiksi inhimillisten ja teknologisten tekijöiden välillä tasapainoilu, henkilöstön minäpystyvyyden sekä järjestelmään kohdistuvien suorituskykyodotusten luominen sekä järjestelmän käyttöönoton tukevien olosuhteiden mahdollistaminen. Esimerkkinä vakiintuneista muutosjohtamisen teorioista käytettyä J.P Kotterin kahdeksanvaiheista muutosjohtamisen mallia tarkastelemalla havaittiin, että ainakaan se ei täytä kaikkia tietojärjestelmämuutoksen erityisvaatimuksia. Sen pohjalta voidaan päätellä, että tarkentamalla ja täydentämällä nykyisiä muutosjohtamisen malleja sekä tietojärjestelmämuutoksen erityispiirteet huomioimalla on mahdollista saada aikaan toimiva malli, jota seuraamalla tietojärjestelmämuutoksen toteuttaminen organisaatiossa on helpompaa ja tehokkaampaa. Tämä tutkimus perustuu kirjallisuuskatsaukseen ja keskittyy muutosjohtamisen vaatimuksiin tietojärjestelmiin kohdistuvissa strategisissa muutoksissa. Tutkielmassa tarkastellaan vakiintuneiden muutosjohtamisen mallien soveltuvuutta muutosjohtamiseen tietojärjestelmäkontekstissa. Tutkimuksessa määritellään myös muutosjohtamisen, strategian ja organisaatiomuutoksen käsitteet sekä kahta viimeistä määritelmää tarkastelemalla ja yhdistämällä luodaan määritelmä strategiselle organisaatiomuutokselle.