"Yhteistyöllä me ongelmista selevitään" : tapaustutkimus vuokra-asumisessa esiintyvien ongelmien ennaltaehkäisystä - Aunola, Merja (2015)
Tämän pro gradu – tutkielman tavoitteena on löytää uusia menetelmiä vuokra-asumisen ongelmien ennaltaehkäisyyn vuokranantajien ja sosiaalityöntekijöiden käyttöön. Samalla tutkielmassa etsitään uusia näkökulmia siihen, miten ja missä vaiheessa vuokra-asumisen ongelmiin tulisi puuttua, jotta niiden syntyminen voitaisiin ehkäistä. Tutkielman teoreettinen pohja muodostuu Urie Bronfenbrennerin (1979) ekologisesta systeemiteoriasta, joka perustuu yksilöön ja mikro-, meso-, ekso-, makro- ja kronosysteemiin sekä niiden keskinäiseen vuorovaikutukseen. Tutkimuskohdetta tarkastellaan mesosysteemin toimijoiden eli vuokranantajien ja sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta. Tutkimuksessa sovelletaan kvalitatiivisia menetelmiä ja se toteutetaan tapaustutkimuksena. Tapaustutkimuksen kohteena on vuokra-asuminen Raahessa ja tutkimusympäristön muodostavat Raahen kaupunki ja siellä vaikuttavat kaksi julkista vuokranantajaa sekä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän aikuissosiaalityö. Tapausta kuvaavat aineistot muodostuvat tutkimusympäristön, sen toimintaa ohjaavan lainsäädännön ja asunnon vuokraukseen liittyvien käsitteiden kuvauksesta sekä aiemmista tutkimuksista, joita vuokra-asumisen ongelmista on tehty. Tutkimusaineisto muodostuu kahdelle vuokranantajia edustavalle ryhmälle sekä yhdelle aikuissosiaalityöntekijöistä koostuneelle ryhmälle tehdyistä ryhmäteemahaastatteluista.