Painonnostovyön vaikutus mekaanisen tehon tuottoon ja emg-aktiivisuuteen jalkakyykyssä - Savolainen, Eero (2015)
Nopeusvoimaharjoittelulla pyritään kehittämään urheilijan kykyä tuottaa maksimaalisen paljon voimaa mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tätä voiman ja voimantuottonopeuden yhteyttä ilmaistaan mekaanisella teholla. Harjoittelun kannalta olisi olennaista pyrkiä kehittämään mekaanista tehoa ja kyetä siirtämään tämä varsinaiseen lajisuoritukseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia painonnostovyön vaikutuksia mekaanisen tehon tuottoon sekä päävaikuttaja- että tukilihasten EMG -aktiivisuuden muutoksiin nopeusvoima periaatteella suoritetussa jalkakyykkykuormituksessa. Tutkimukseen osallistui 12, 21–25-vuotiasta miestä, lajitaustoiltaan pääasiassa palloilijoita tai voimaharjoittelijoita. Tutkittavat suorittivat 90 asteen polvikulmasta jalkakyykkyjä 20, 40, 60 ja 80 %: n kuormilla yhdentoiston maksimistaan, painonnostovyön kanssa ja ilman vyötä. Heidän tavoitteenaan oli suorittaa konsentrinen vaihe mahdollisimman nopeasti. Liikkeen konsentrisesta vaiheesta mitattiin keski- ja huipputehoa, huippunopeutta sekä muutoksia EMG -aktiivisuudessa. Tulokset osoittivat, että 80 %:n kuormalla maksimista painonnostovyön vaikutuksesta keskiteho ja huippunopeus olivat tilastollisesti merkitsevästi suuremmat, kuten myös external oblique -lihaksen EMG -aktiivisuus, kuin vastaavilla kuormilla ilman painonnostovyötä. Tätä pienemmillä kuormilla painonnostovyöllä ei ole havaittu merkitystä mitattuihin muuttujiin. Johtopäätöksenä voidaan todeta painonnostovyön olevan hyödyksi nopeusvoimaharjoittelussa lähellä maksimia olevilla kuormilla, ainakin käytettyä tutkimusotosta vastaavilla henkilöillä. Pienemmillä kuormilla ei painonnostovyöllä vaikuta olevan merkitystä. Tämä oli tiettävästi ensimmäinen tutkimus painonnostovyön vaikutuksista nopeusvoimakuormituksessa. Lisää tutkimusta tarvitaan siitä, miten painonnostovyö vaikuttaa jalkakyykyn tekniikkaan sekä millainen siirtovaikutus painonnostovyön kanssa suoritetulla harjoittelulla on ilman painonnostovyötä suoritettavaan kilpailusuoritukseen.