Sisäiset dialogit allianssikatkosten prosessointikeskusteluissa : tapaustutkimus terapeuttisen yhteistyösuhteen ongelmien ratkaisemisesta moniäänisen minuuden näkökulmasta - Kolari, Juuli; Malmberg, Suvi (2015)
Tutkimuksessa tarkasteltiin yksilöpsykoterapiassa käytäviä yhteistyösuhdekatkosten prosessointikeskusteluja asiakkaan ongelmallisen kokemuksen rakentumisen näkökulmasta. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa tutkittiin yhteistyösuhteessa tapahtuvia muutoksia katkosten ja ratkaisuyritysten näkökulmasta. Toinen osa oli tutkia ongelmallisen kokemuksen rakentumista eli tarkastella asiakkaan sisäisiä dialogeja yhteistyösuhteen prosessointikeskusteluissa. Tavoitteena oli tutkia onko katkoksilla, niiden ratkaisemisella ja ongelmallisella kokemuksella yhteyttä toisiinsa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa aineistona oli yhden terapia-asiakkaan terapiaprosessi. Terapia toteutettiin Jyväskylän yliopiston Psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikalla. Asiakkaana oli noin 40-vuotias nainen, joka oli hakeutunut terapiaan uupumuksen ja sosiaalisen jännittämisen takia. Tutkimusaineisto koostui videoiduista terapiaistunnoista sekä niistä litteroiduista tekstiotteista. Tutkimuksessa käytettiin kahta erilaista analysointimenetelmää: katkosten ja ratkaisuyritysten tunnistamiseen kehitettyä Rupture resolution rating system:iä (3RS) sekä dialogista sekvenssianalyysiä (DSA) asiakkaan ongelmallinen kokemuksen rakentumisen tarkasteluun. Tutkimuksen perusteella yhteistyösuhteen katkoksilla, niiden ratkaisemisella sekä asiakkaan ongelmallisella kokemuksella on yhteys toisiinsa. Tutkimuksessa havaittiin terapiassa kohta, jossa yhteistyösuhde selkeästi heikkeni. Aluksi tämä näyttäytyi vetäytymiskatkoksina, sitten konfrontaatiokatkosten lisääntymisenä. Tätä seurasi terapeutin useat katkosten ratkaisuyritykset, mikä paransi yhteistyötä merkittävästi. Asiakkaan ongelmallinen kokemus näyttäytyi yhteistyösuhteen katkoksissa ja ratkaisuyrityksissä. Ongelmalliseen kokemukseen liittyi kolme erilaista minätilaa: suoriutuja, herkkä ja kriittinen minä. Suoriutuja-minä näyttäytyi etenkin vetäytymiskatkoksissa ja kriittinen minä konfrontaakatkoksissa. Molempien minätilojen tarkoituksena oli peittää haavoittuva puoli minuudesta. Katkosten ratkaisujen yhteydessä heräsi uusi ääni: toivo ja hyväksyntä. Katkosten ratkaisuprosesseissa erillään olevat dialogiset kaavat ylittyivät ja terapiassa tapahtui hedelmällinen käänne. Tutkimuksen perusteella katkosten ratkaiseminen voi tukea minuuden moniäänisyyttä. Tutkimus lisää ymmärrystä yhteistyösuhteen prosessoinnista sekä asiakkaan ongelmallinen kokemuksen yhteydestä vuorovaikutuksen haasteisiin ja terapiassa tapahtuvaan muutokseen. Tutkimuksen perusteella katkosten ja ratkaisujen tunnistamisen on haastavaa, joten psykoterapiakoulutuksessa tulisi painottaa yhteistyösuhteen prosessointia.