Kiinteistöalan vastuullisuusraportointisuositusten asettamat vaatimukset Enegian asiakkaille - Pirttinen, Anna-Mari (2015)
Kiinteistöjen vastuullisuus ja energiatehokkuus ovat tärkeässä roolissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, sillä kiinteistötoimiala tuottaa maailmanlaajuisesti noin 30 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Kiinteistöalan vastuullisuusraportointiin on olemassa erilaisia ohjeistuksia, ja tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä vaatimuksia nuo ohjeistukset asettavat energia-alan yrityksen Enegian kiinteistöalalla toimiville asiakkaille. Tutkimuksessa käsiteltävät dokumentit ovat GRI:n laatima vastuullisuusraportointikäsikirja ja siihen kuuluva kiinteistöalan CRESD-liite, sekä Euroopan pörssilistattujen kiinteistöalan yritysten etuja valvovan yhdistyksen EPRA:n laatima sBPR-ohjeistus kiinteistöalan vastuullisuusraportoinnin parhaista käytänteistä. Dokumenteista kartoitetaan energiaan, veteen ja päästöihin liittyvät tunnusluvut, koska ne liittyvät oleellisesti Enegian palveluihin. Sen lisäksi selvitetään yleiset raportointiohjeet ko. tunnuslukuihin liittyen. Tutkimuksen tuloksina havaitaan, että kiinteistöalan toimijan tulee vastuullisuusraporttia varten kartoittaa oleellisimmat näkökohdat yrityksen ja sidosryhmien näkökulmasta, ja tehdä tarkempi rajanveto siitä, näkyvätkö oleelliset ympäristövaikutukset organisaation sisä- vai ulkopuolella. Kiinteistöalalla on myös tärkeä kartoittaa vuokralaisen ja vuokranantajan välinen suhde ja energiankulutukseen liittyvät mittarointijärjestelyt. Oleellista on myös kerätä riittävä määrä dataa omien kiinteistöjensä energian- ja vedenkulutuksesta, jotta toimija pystyy laskemaan vaadittavat tunnusluvut vastuullisuusraporttia varten. Myös tietojen vertailtavuus on mahdollistettava. Tutkimuksessa selvitetään myös, mitä yhtäläisyyksiä ja eroja ohjeistuksissa on. EPRA:n ohjeistus on suppeampi, sillä se kattaa kiinteistöalan vastuullisuuden minimivaatimukset ja vain ekologisten vaikutusten osalta. GRI:n ohjeistus taas kattaa kaikki toimijat ja sisältää ekologisten vaikutusten lisäksi myös taloudelliset ja sosiaaliset näkökohdat. Laajuuserosta huolimatta ohjeistukset ovat kuitenkin energian, veden ja päästöjen tunnuslukujen osalta hyvin samanlaiset, johtuen pääosin siitä, että EPRA:n ohjeistus perustuu monilta osin GRI:n raportointiohjeeseen.