Kansalaisuuskäsitykset maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa - Hinkka, Ida (2015)
Tutkimuksessa kartoitan millaisia kansalaisuuskäsityksiä maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa ilmenee sekä koulutuksen suunnitelmatason että käytännön opetuksen tasolla. Selvitän onko kotoutumiskoulutuksen tavoitteena multikulturalistinen idea kansalaisuudesta, jossa maahanmuuttajat säilyttävät oman kulttuurinsa, vai assimiloiminen eli sulauttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Lisäksi tutkin, painotetaanko kotoutumiskoulutuksessa taloudellista, sosiaalista, kulttuurista, poliittista vai henkistä integraatiota. Aineistoina käytin kirjallista dokumenttia, Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet 2012 sekä itse tekemiäni haastatteluita kotoutumiskoulutuksen opettajille. Tein haastattelut teemahaastatteluina ja analysoin molemmat aineistot sisällönanalyysillä.