Keski-iässä koetun työstressin yhteys mielenterveysongelmiin ikääntyneillä - Tikkanen, Virpi (2015)
Virpi Tikkanen (2015). Keski-iässä koetun työstressin yhteys mielenterveysongelmiin ikääntyneillä. Terveystieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, Gerontologian ja kansanterveystieteen pro gradu- tutkielma, 41 s. Työssä koetun stressin on aiemmin todettu olevan yhteydessä masennusoireisiin, ja pitkittyneen stressille altistumisen lisäävän psyykkisen oireilun todennäköisyyttä. Tarkoituksena on selvittää, ovatko keski-iässä koetut erityyppiset työstressioireet ja niiden kokemisen kesto yhteydessä 28 vuotta myöhemmin eläkeiässä koettuihin mielenterveysongelmiin. Aineisto on peräisin Työterveyslaitoksen Kuntatyöntekijöiden työ- ja toimintakyvyn sekä terveyden 28-vuotisseurantatutkimuksesta. Tämän tutkimuksen N=2745 (keskimääräinen ikä vuonna 1981 50 v, naisia 63,4 %) ja se koostuu niistä vuoden 2009 kyselyyn vastanneista, joilla aineistonkeruun alkaessa ei ollut mielenterveysongelmia ja joilta oli stressioireisiin liittyvät tiedot vuosilta 1981 ja 1985. Vuosien 1981 ja 1985 vastausten pohjalta muodostettujen neljän stressioireprofiilin (Kulmala ym. 2013) yhteyttä heidän vuonna 2009 raportoimiinsa mielenterveysongelmiin tarkasteltiin ᵡ²-testin ja sovitettujen standardoitujen jäännösten avulla. Stressioireprofiileja olivat työhön liittyvät negatiiviset reaktiot ja masentuneisuus, koetut muistiongelmat, unihäiriöt ja somaattiset oireet. Mielenterveysongelmiksi määriteltiin kaikki itse arvioidut tai lääkärin toteamat lievät tai vakavat mielenterveyden häiriöt ja ongelmat. Mielenterveysongelmien kokemisessa eläkeiässä oli eroa keski-iässä koettujen stressioireiden ja niiden keston mukaan jokaisen stressioireprofiilin kohdalla. Tilastollisesti merkitsevien sovitettujen standardoitujen jäännösten perusteella mielenterveysongelmia esiintyi odotettua enemmän niillä, joilla oli ollut pitkäkestoisesti negatiivisia reaktioita työhön ja masentuneisuutta, pitkäkestoisia muistiongelmia tai somaattisia stressioireita, tai satunnaisia tai jatkuvia uniongelmia. Odotettua vähemmän mielenterveysongelmia esiintyi niillä, joilla ei ollut tai oli ollut satunnaisesti negatiivisia reaktioita työhön ja masentuneisuutta. Mielenterveysongelmat olivat epätyypillisiä myös niiden keskuudessa, joilla ei ollut muistiongelmia, unihäiriöitä tai somaattisia stressioireita. Keski-iässä koetut työstressioireet ja niiden kokemisen kesto olivat yhteydessä mielenterveysongelmien kokemiseen eläkeiässä. Mielenterveysongelmia ilmeni odotettua enemmän niillä, joilla oli ollut jatkuvia työstressioireita ja odotettua vähemmän niillä, joilla stressioireita ei ollut.