Pilvipalveluiden tietoturvallisuus - Erola, Olli-Pekka (2015)
Mahdolliset säästöt liiketoiminnan kustannuksissa ajaa yhä useampia organi- saatioita harkitsemaan pilvipalveluihin siirtymistä. Pilvipalvelut mahdollistavat organisaatiolle muun muassa suuremmat ja tehokkaammat IT-resurssit sekä maksun käytön mukaan. Infrastruktuuri on organisaation käytössä jatkuvasti riippumatta ajasta tai paikasta. Ulkopuolisen palveluntarjoajan liittyminen or- ganisaation toimintaan on tuonut kuitenkin mukanaan mahdollisuuksien lisäk- si myös haasteita. Suurimmat haasteet pilvipalveluissa liittyvät niiden tietotur- vallisuuteen. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutustua tarkemmin pilvipal- veluihin sekä niiden ominaispiirteisiin. Pilvipalveluja tarkasteltiin niin palvelu- kuin käyttöönottomallienkin mukaan. Tutkielman päätavoitteena oli kuitenkin löytää haasteita, joita pilvipalveluiden tietoturvallisuuteen liittyy. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja keskeisinä tuloksina tietoturvallisuuden haasteista voidaan pitää tietoliikenteen ja datan turvallisuuden ongelmia. Datan kontrollin siirtäminen organisaation toimitilojen ulkopuolelle aiheuttaa useim- mat tietoturvallisuuteen liittyvistä haasteista. Toisena keskeisenä tuloksena voidaan pitää palveluntarjoajan ja asiakkaan välisen luottamuksen merkitystä, johon perustuu moni asia tietoturvallisuuden yhteydessä.