Toimivat vuorovaikutuskäytänteet kuntalaisten osallistumisessa ja kunnan strategiatyössä - Syvärinen, Katja (2015)
Uusi kuntalaki hyväksyttiin keväällä 2015. Työssä tarkasteltiin kuntalain edellyttämää osallistumista ja strategiatyötä puheviestintätieteen näkökulmasta. Tavoitteena oli kuvata ja analysoida kansalaisosallistumista kunnissa ja tarkastella, miten tietoa toimivasta vuorovaikutuksesta voidaan hyödyntää osallistumisen suunnittelussa, johtamisessa ja strategiatyössä. Työssä pyrittiin selvittämään, millaiset vuorovaikutuskäytänteet tukevat kuntalaisten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Taustalla ovat organisaatioviestinnän, johtamisviestinnän, interpersonaalisen ja ryhmäviestinnän kontekstit. Keskiössä olivat sellaiset puheviestinnän teoriat ja dialogiset menetelmät, joissa vuorovaikutuksen avulla rakennetaan yhteisiä merkityksiä ja demokraattisempaa kansalaisosallistumista.