Maahanmuuttajan työhön liittyvä identiteetti ja ammatillinen toimijuus : maahanmuuttajien elämänkerrallisia kertomuksia ammatillisuudestaan kotimaassaan ja Suomessa - Hiltunen, Anna (2015)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Jyväskylässä asuvien maahanmuuttajien kokemuksia työhön liittyvästä identiteetistään ja ammatillisesta toimijuudestaan. Tarkoituksena on erityisesti lisätä ymmärrystä siitä, miten Suomeen ja Jyväskylään tulleet maahanmuuttajat itse kokevat työhön liittyvän identiteettinsä sekä ammatillisen toimijuutensa. Tutkimuksen lähestymistapa on narratiivinen ja elämänkerrallinen. Narratiivisuuden ja elämänkerrallisuuden periaatteita noudatetaan myös tutkimuksen toteutuksessa sekä analyysiprosessissa. Tutkimushaastattelut tehtiin hyödyntäen kerronnallista haastattelua. Haastatteluita tehtiin yhteensä viisi. Analyysin keskiössä olivat haastatteluista muodostetut kertomukset, joista sitten muodostettiin haastateltavien työhön liittyvää identiteettiä sekä ammatillista toimijuutta kuvaavat ideaalitarinat. Analyysimenetelmänä toimi temaattinen kertomuksen analyysi, jossa keskityttiin haastateltavien kertomusten sisältöihin. Tutkimuksen löydöksistä kiinnostavimpina voidaan pitää maahanmuuttajien toimijuuden erilaisia muotoja. Tutkimuksen perusteella näitä muotoja näyttäisivät olevan toimijuus yksilön kapasiteettina sekä erilaisten rakenteiden sisällä tapahtuva toimijuus. Muutokset työhön liittyvässä identiteetissä Suomeen muuton jälkeen ovat myös kiinnostava osa tutkimuksen löydöksiä. Jatkotutkimusaiheita ajatellen tämän tutkimuksen perusteella olisi hyödyllistä pohtia entistä enemmän maahanmuuttajien sopeutumisprosessia ja työllistymistä heidän omista kokemuksistaan lähtien.