Musiikki muistojen ja kokemusten herättäjänä ikääntyneillä - Partamies, Laura (2015)
Tässä maisterintutkielmassa on selvitetty, millaisia muistoja musiikki nostattaa ikääntyneillä. Tutkimusotteeseen on vaikuttanut ymmärtävän psykologian sekä fenomenologian avoin tutkimusasenne muistojen tutkimiseen. Tutkimustulokset on koottu haastattelemalla päiväkeskuksen asiakkaita. Haastattelut rakentuivat ikääntyneiden itse nimeämiensä kappaleiden kuuntelusta ja niistä nousseiden muistojen hyvin vapaasta keskustelusta. Tämän lisäksi haastattelun lopussa on kysytty, miten ikääntyneet kokevat musiikin olevan osa muistelemistaan sekä heidän kokemustaan haastattelumetodin mielekkyydestä. Musiikin auttaa herättelemään etenkin omaelämänkerrallisia muistoja. Ikääntyneet kokevat muistelemisen tärkeäksi ja musiikin auttavan muistelussa. Haastateltavat ilmaisivat, että haastattelussa käytetylle metodille olisi tilausta ikääntyneiden arjessa. Haastatteluista nousi myös selkeästi esille, että musiikki toimii ikääntyneillä herkistäjänä oman elämän reflektoinnissa ja eletyn elämän hahmottamisessa kokonaisuutena. Tutkimuksen tarkoitus oli puhtaasti tiedonkeruullinen, mutta musiikkiterapiallista aspektia ei voida sulkea tällaisesta laadullisesta, avoimesta ja ymmärtävästä tutkimuksesta. Tutkimustulokseni osoittavat, että musiikilliselle muistelutoiminnalle olisi tilausta ikääntyneiden terveyspalveluissa. Tutkimukseni on yksi osoitus siitä, miten erilaista musiikillista aktiviteettia voi soveltaa ja käyttää kattavammin ikääntyneiden palvelujen osalta.