Ryhmäoikeuksia ja privilegioita : analyysi ryhmäsidonnaisista oikeuksista Will Kymlickan monikulttuurisuusteoriassa - Leskelä, Johannes (2015)
Tutkielma on käsiteanalyysi ryhmäsidonnaisista oikeuksista. Se on myös analyysi Will Kymlickan monikulttuurisuusteoriasta teoksen Multicultural Citizenship pohjalta. Tutkielmassa nähdään ryhmäsidonnaisten oikeuksien käsite vahvasti Kymlickan muotoilemana, jolloin käsitteen analyysi pohjautuu pääasiassa Kymlickan teoriaan. Huomioin kuitenkin sen liitokset muihin teoreetikkoihin ja sellaisiin lähikäsitteisiin kuten ryhmäoikeudet ja vähemmistöoikeudet. Ryhmäsidonnaiset oikeudet Kymlickan teoriassa nähdään tutkielmassa periaatteeltaan hyväksyttävänä, mutta jossakin määrin ongelmallisena yksilöiden oikeuksien kannalta. Tuon tutkielmassa joidenkin teoreetikkojen avulla esiin sen ristiriidan, joka voi syntyä vähemmistöryhmien oikeuksien ja yksilöiden oikeuksien välille. Yksilöiden oikeudet saattavat olla vaarassa sekä ryhmän sisällä olevien että ryhmän ulkopuolella olevien yksilöiden kohdalla. Kymlickan teoria puolustautuu ensin mainitussa tapauksessa selkeämmin, mutta jälkimmäisessä tapauksessa ristiriita jää teoreettisella tasolla voimaan. Korostankin tutkielmassa ryhmäsidonnaisten oikeuksien käytännön sovellutusten demokraattisen järjestämisen merkitystä ristiriitojen välttämiseksi.