Henkilöstön motivoinnin keinot tieturvapolitiikan vahvistamiseksi - Salmi, Niko (2015)
Organisaatiot joutuvat enenevässä määrin suojautumaan niiden tietojärjes-telmiin kohdistuvilta uhilta. Pelkät tekniset suojausratkaisut eivät kuitenkaan riitä, sillä henkilöstö saattaa tahattomasti tai tahallisesti kiertää nämä tietoturva-työkalut helpottaakseen omaa työtään. Organisaation tietoturvapolitiikka pyr-kii estämään nämä tahattomat työkalujen kiertämiset antamalla henkilöstölle ohjenuorat, joita seuraamalla he voivat turvata käsittelemänsä tiedon. Tietotur-vapolitiikan suurimpana ongelmana on se, ettei sitä noudateta henkilöstön toi-mesta, jolloin tulevaisuudessa tärkeäksi osaksi tietoturvan johtamista muodos-tuu henkilöstön motivointi tietoturvapolitiikan noudattamiseen. Tämä tutkiel-ma keräsi kirjallisuudesta viisi eri motivoinnin osa-aluetta, joihin tietoturvajoh-tamisen tulisi tulevaisuudessa keskittyä: koulutus, valvonta, organisaation kult-tuurin muokkaaminen, palkkiot ja rangaistukset. Näiden osa-alueiden ymmär-täminen ja implementointi organisaation toimintaan varmistaa henkilöstön mo-tivoinnin onnistumisen ja sitä kautta tietoturvan kehittymisen.