"Koska tää nimi rokkaa!" : salibandyseurojen nimeämisperusteet - Kivekäs, Maria (2015)
Tutkin suomalaisten salibandyseurojen nimeämisperusteita. Urheilunimistöä on kyllä tutkittu aikaisemminkin, mutta ei juurikaan nimeämisperusteiden kannalta. Lähteinä käyttämäni kahden Pro gradu -tutkielman aineistot ovat sen verran vanhoja, etteivät salibandyseurojen nimet ole niiden joukossa. Jaan tutkimuksessani nimet kahteen osaan, läpinäkyviin ja läpinäkymättömiin, sen mukaan, miten suoraan nimeämisperusteet näkyvät nimistä itsestään. Tutkin, millaisia nimeämisperusteita läpinäkyvillä ja läpinäkymättömillä nimillä on ja millaisiin luokkiin niitä voidaan jakaa. Yhtenä tutkimuskysymyksenä on myös, millainen on prototyyppinen salibandyseuran nimi. Teoriataustana käytän niin urheilunimistön tutkimusta kuin nimistön luokittelussa urheiluseuranimien lähelle osuvan yritysnimistön tutkimusta sekä nimistöntutkimuksessa esille tulleita erilaisia nimeämisperusteen määritelmiä. Aineistoni koostuu 123 nimestä, jotka olen poiminut Salibandyliiton internet-sivuilta. Näistä 45 on läpinäkyviä ja 78 läpinäkymättömiä. Läpinäkyviä olen luokitellut syntaktis-semanttisen mallin mukaan ja läpinäkymättömiä laatimani kyselyn avulla saamieni vastausten perusteella. Läpinäkyvien nimien perusosat voidaan jakaa ryhmiin sen mukaan, miten tarkasti ne ilmaisevat yhdistystä, urheilua tai urheilun harrastajia. Määriteosat taas lajitellaan sen mukaan, millä tarkkuudella ne ilmaisevat seuran kotialuetta. Prototyyppinen salibandyseuran nimi löytyy läpinäkyvien nimien ryhmästä. Läpinäkymättömissäkin nimissä nimeämisperusteena voivat olla urheilu ja seuran kotialue, mutta myös esimerkiksi sisäpiirin huumori, sattumanvaraisuus ja seuran jäsenten yhteiset ominaisuudet. Olen myös pyrkinyt valottamaan mahdollista mallinimeämistä läpinäkymättömien nimien osalta. Jatkotutkimuksen kannalta tutkimukseni olisi laajennettavissa koskemaan kaikkia Salibandyliiton jäsenseuroja. Soveltamani syntaktis-semanttinen luokittelumalli sekä läpinäkymättömien nimien nimeämisperusteryhmät olisivat myös sovellettavissa muidenkin urheiluseurojen nimistön tutkimukseen. Niitä voisi periaatteessa hyödyntää myös muunlaisten yhdistysten nimien tutkimisessa. Tällöin olisi toki joitakin luokitteluryhmiä nimettävä uudelleen kulloiseenkin tarkoitukseen sopiviksi.