Kiistelty unioni : poliittisten käsitteiden kiistanalaiset merkitykset Irlannin ja Iso-Britannian parlamenttiunionista käydyssä debatissa, 1798 - 1800 - Kärkkäinen, Sami (2015)
Pro gradu -tutkielma käsittelee kiistanalaisten poliittisten käsitteiden käyttöä Irlannin ja Iso-Britannian parlamenttiunionista käydyssä julkisessa keskustelussa 1798 – 1800. Keskustelu autonomisen Irlannin ja Iso-Britannian kuningaskuntien yhdistymisestä alkoi Irlantia kesällä 1798 ravisuttaneen kapinan seurauksena. Parlamenttiunionista käydyn sanasodan aikana poliittiset keskustelijat perustelivat omia kantojaan usein vetoamalla poliittisiin periaatteisiin. Nämä argumentit tarjoavat käsitehistorialliselle analyysille hedelmällisen aineiston, jonka pohjalta voidaan tutkia ajan kiistanalaisten käsitteiden käyttötapoja ja puhujien/kirjoittajien niille antamia merkityksiä. Tutkimuksen aineistona on käytetty Irlannin parlamentin debateista painettuja raportteja, pamflettikirjallisuutta ja lehtikirjoituksia.