Eläimet Martialiksen ylistys- ja ivaepigrammeissa - Piippo, Pasi (2015)
Tutkin työssäni eläinmainintoja Martialiksen ylistys- ja ivaepigrammeissa. Martialis ylistää esimerkiksi keisaria tai maaseutua ja ivaa muun muassa himokkaita vanhoja naisia ja huonoja runoilijoita. Valitsin nämä epigrammit, koska ne ovat tutkimusaineistosta helpoimmin havaittavissa. Kiintoisa tutkimuskysymys on, mitä eläimiä Martialis käyttää ylistäesssään ja mitä ivatessaan. Jos eläin esiintyy molemmissa, miten käytöt eroavat? Tietääkseni Martialiksen epigrammeja ei ole aiemmin tutkittu tästä näkökulmasta. Tutkielman taustaluvuissa määrittelen epigrammin käsitteen ja käsittelen lyhyesti eläinten asemaa antiikissa sekä eläimiin liitettyjä käsityksiä. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostavat Leechin ja Lakoff & Johnsonin metaforateoriat. Tutkin Martialiksen epigrammikirjat 1-14 ja kirjan Liber de spectaculis, joista valitsin tutkimusaineistooni yhteensä 105 epigrammia. Näistä 52 on ylistäviä ja 53 ivaavia. Eläinmainintoja on yhteensä 292, joista 161 esiintyy ylistysepigrammeissa ja 131 ivaepigrammeissa. Jaottelin nämä eläinryhmittäin ja luokittelin Leechin taksonomian avulla. Pohdin löydöksiä myös Lakoff & Johnsonin teorian näkökulmasta. Eläinesiintymät ja niiden sijoittumisen Leechin määrittelemiin luokkiin havainnollistin taulukoiden avulla. Ylistysepigrammeissa tärkeimmät eläimet ovat linnut, kissaeläimet ja nautaeläimet, ivaepigrammeissa puolestaan linnut, koiraeläimet ja siat. Molempien ryhmien osalta tärkein kuvaannollinen ilmaus on symboli. Ylistysepigrammien osalta seuraavilla sijoilla ovat allegoria ja konkretisoiva metafora. Ivaepigrammeissa toisen ja kolmannen sijan vievät vertauskuva ja dehumanisoiva metafora. Lakoff & Johnsonin teorian perusteella strukturaalisia metaforia löytyy etenkin ivaepigrammeista ja ontologisia puolestaan enemmän ylistysepigrammeista. Orientoivia metaforia löytyy yhteensä vain muutama. Tutkimus osoittaa, että ylistystä annetaan ylevien eläinten ja positiivisten eläinpiirteiden kautta. Ivan välikappaleina puolestaan toimivat alhaiset eläimet ja negatiiviset eläinpiirteet. Mielenkiintoista olisi tutkia jatkossa, miten eläimiä yleensä tai jotain tiettyä eläintä kuvataan lyriikassa ja / tai proosassa.