Jumalan sana ja ihmisen ääni : saarnan ja katugallupin muodostaman hybridigenren ideologinen tarkastelu - Kuitunen, Heidi (2015)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin Kolmen vartin kirkko (KVK) -televisiojumalanpalveluksen saarnoja, joihin on sisällytetty katugallupjaksoja. KVK:n saarnoja käsitteellistettiin ja tutkittiin hybridigenrenä eli genrenä, joka hyödyntää resurssinaan toista genreä. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia tehtäviä katugallupilla on saarnan funktionaalisessa ja retorisessa rakentumisessa. Laajemmin KVK:n saarnan hybridimuotoa tarkasteltiin genreideologiselta kannalta: tutkimuksessa analysoitiin, millaisia genreideologioita Suomen evankelis-luterilainen kirkko saarnaan kohdistaa ja miten nämä ideologiat näkyvät KVK:n hybridimuotoisissa saarnoissa. Teoreettis-metodisena viitekehyksenä hyödynnettiin genretutkija Vijay K. Bhatian kehittelemää moninäkökulmaista genreanalyysia, jossa genrejen katsotaan muotoutuvan tekstien sisäisten ja ulkoisten tekijöiden vuorovaikutuksessa. Tutkimuksessa analysoitiin KVK:n saarnoja sekä Jumalanpalveluksen oppaan (2009) saarnaa koskevia ohjeita. Saarnan funktionaalisessa rakenteessa katugallupilla havaittiin seuraavia tehtäviä: Johdannossa sen tehtävänä oli kiinnostuksen herättäminen sekä saarnan liittäminen ihmisten elämään. Myös käsittelyosassa tehtävänä oli saarnan liittäminen ihmisten elämään sekä saarnan kuvittaminen. Toisaalta katugallupit myös liittivät ihmisen osaksi saarnan todellisuutta. Katugallupin retorisena tehtävänä puolestaan oli saarnan juonen kehittely. Saarnagenreen kohdistuvia genreideologioita tutkittiin Jumalanpalveluksen oppaasta. Aineistosta tunnistettiin viisi genreideologiaa: tehtäväkeskeisyyden, ajankohtaisuuden, osallisuuden ja teologisen kestävyyden genreideologia sekä performatiivinen genreideologia. KVK:n saarnojen genreideologisen analyysin perusteella havaittiin, että hybridimuodostaan huolimatta KVK:n saarnat eivät ole ristiriidassa kirkon institutionaalisten genreideologioiden kanssa. Erityisesti KVK:n saarnat vahvistavat ja luonnollistavat osallisuuden ja teologisen kestävyyden ideologioita: katugallupvastaajat ovat osallisina saarnan toiminnassa, mutta papin ja gallupvastaajien roolit kuitenkin säilyvät eriytyneinä. Näin katugallupit eivät muuta varsinaista viestintätavoitetta eli Raamatun opettamista ja julistamista. Löydösten perusteella voi päätellä, että hybridigenren tarkastelussa ideologioiden ja genreideologioiden huomioiminen on tärkeää, sillä tekstin kommunikatiivinen päämäärä ei välttämättä käy ilmi yksin tekstin rakenteesta ja kielen piirteistä. Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että genrejen käytön ymmärtäminen edellyttää myös tekstin ulkopuoliseen kontekstiin perehtymistä.