Kauppaketjun taloudellisen benchmarking-tunnuslukujärjestelmän kehittäminen - Korpela, Hannu; Ranta, Ville (2015)
Tunnuslukuanalyysi on eräs keskeisistä yritysten taloudellista asemaa kuvaavista välineistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on luoda eräälle huonekalujen vähittäiskauppaa harjoittavien liikkeiden pääkonttorille suoritusmittaristo, joka kertoo kauppiasliikkeiden taloudellisesta tilanteesta tunnuslukujen avulla. Suoritusmittaristo pohjautuu yritysten tilinpäätöstietoihin ja tärkeänä osana tutkimusta on varsinaisen suoritusmittariston kehitysprosessi, sekä sen selvittäminen, mitkä tunnusluvut ovat kyseisellä alalla taloudellista tilannetta parhaiten kuvaavia. Erilaisten ohjausjärjestelmien kehitystyö on haasteellinen prosessi. Usein pitkäkestoinen prosessi vaatii aktiivista osallistumista koko yrityksen johdolta ja ohjausjärjestelmän käyttöönottovaiheen ongelmat pitää pystyä ylittämään, jotta järjestelmä saadaan lopulliseen käyttöön. Mikäli prosessiin ei ole riittävästi aikaa tai resursseja, on todennäköistä, että koko projekti epäonnistuu ja yritys jatkaa vanhoja käytäntöjään. Tämän tutkimuksen aikana kehitettiin pääkonttorin käyttöön suoritusmittaristo, jonka avulla kauppiasliikkeiden taloudellisen tilanteen seuraaminen on huomattavasti aikaisempaa helpompaa. Tutkimuksessa käytettiin vuosien 2011-‐‑2013 tilinpäätöstietojen perusteilla laskettuja useita erilaisia tunnuslukuja. Aineistosta syntyvien havaintojen perusteella ei voida osoittaa mitään tiettyä tunnuslukujoukkoa, joka kuvaisi liikkeiden tilannetta parhaiten. Kattavimman tuloksen antaa mahdollisimman laajan tunnuslukujoukon hyödyntäminen, kuitenkin siten, että tulokset ovat järkevästi hyödynnettävissä.