Fysioterapian opettajien näkemyksiä johtamisesta ammattikorkeakoulussa - Rantavuori, Hanna (2015)
Terveysalan ammattikorkeakouluopettajat ovat kokeneet työssään haasteina muun muassa esimiestyön epämääräisyyden, työn hajanaisuuden ja ennakoimattomuuden sekä työn jatkuvan muutoksen. Opettajien näkökulmasta ammattikorkeakoulu organisaationa on koettu byrokraattiseksi ja hierarkiseksi organisaatiomalliksi, jossa johto on kaukana opettajien arjesta. Perinteisen byrokraattisen organisaatiomallin sijaan ammattikorkeakoulu tulisi nähdä asiantuntijayhteisönä, jossa organisaation jäsenet (työntekijät ja johtajat) toimivat tiiviissä yhteistyössä ja kehittävät työtään yhdessä. On tarkoituksenmukaista selvittää, millaisia ajatuksia opettajilla on siitä, millä eri tavoin johtaminen näyttäytyy osana ammattikorkeakouluopettajien työtä, sekä selvittää, millainen johtaminen tukisi opettajien työtä. Pro -gradu tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia näkemyksiä fysioterapian opettajilla on johtamisesta ammattikorkeakoulussa. Tutkimuskysymyksenä oli millaisia näkemyksiä fysioterapian opettajilla on johtamisesta ammattikorkeakoulussa. Tutkimuksen kohteena olivat Suomen ammattikorkeakoulujen fysioterapian opettajien näkemykset. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeiden ja ryhmähaastelujen avulla. Kyselytutkimukseen saatiin vastauksia 12 ammattikorkeakoulusta (N=33). Kyselytutkimuksen vastaukset analysoitiin SPSSohjelmiston avulla, aineistosta analysoitiin keskiarvot, prosenttiosuudet ja frekvenssit. Ryhmähaastattelut toteutettiin kolmessa ammattikorkeakoulussa, joissa työskentelee fysioterapian opettajia. Ryhmähaastatteluihin osallistui yhteensä 15 henkilöä. Saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tulos oli, että johtaminen ammattikorkeakoulussa on kontrolloivaa ja kerroksellista. Opettajat toivoivat johdon luottavan enemmän opettajien asiantuntijuuteen ja kaipasivat lisää mahdollisuuksia itsenäisempään työn suunnitteluun ja palautetta työstä johdon suunnalta. Suurimpana haasteena opettajat kokivat työn rajaamisen. Työn tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä ammattikorkeakoulujen opettajuutta.