"Varmasti vaikuttaa elämyksenä koko loppuelämän" : osallistujien kokemuksia Helsingin kaupunginorkesterin kummilapset 2000-2007 -yleisötyöprojektista - Piiroinen, Petra (2015)
Yleisötyö taideorganisaatioissa on kasvava ala, jota on kuitenkin tutkittu melko vähän. Tässä tutkielmassa tutkittiin selvitettiin ensin yleisötyön jaottelua, historiaa, merkitystä ja mittaamista ja sitten tarkasteltiin Helsingin Kaupunginorkesterin ensimmäistä kummilapsiprojektia teorian valossa. Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsiprojekti on yksi laajimmista ellei laajin maassamme toteutetuista yleisötyöprojekteista sekä osallistujamäärältään että kestoltaan. Tavoitteena oli selvittää projektiin osallistuneiden kokemuksia ja koettuja hyötyjä projektista. Vastaavaa tutkimusta yleisötyöprojektin onnistumisesta ei myöskään ole aikasemmin Suomessa tehty. Kummilapsiprojektin osallistujien kokemuksia ja koettua hyötä tutkittiin kyselytutkimuksella. Aineisto kerättiin entisiltä kummilapsilta ja heidän vanhemmiltaan. Kummilapsilta aineisto kerättiin paperisena kyselynä koulutyön yhteydessä, vanhemmilta sähköisellä lomakkeella. Kyselyssä esitettiin sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia kysymyksiä. Tutkielmassa kvalitatiivisia kysymyksiä tarkastellaan teema-analyysin keinoin, kvantitatiivisista kysymyksistä esitetään tunnuslukuja. Aineistosta käy ilmi, että kummilapsiprojekti on ollut vaikuttava kokemus josta on jäänyt vahvoja muistikuvia lähes kaikille osallistujille. 71,4 % projektiin osallistuneista nuorista oli sitä mieltä, että projektista on ollut heille jollain tavalla hyötyä. Tutkimus on eksploratiivinen tutkimus, joka jää kaipaamaan syvällisempää jatkotutkimusta.