Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen

Tämän kvalitatiivisen tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia puutteita alaisten kielitaidossa on hotellialalla ja miten kielitaitoa voidaan parantaa esimiestyön avulla. Lisäksi tutkimus pyrki selvittämään, onko alalla tapahtunut muutoksia kielitaidon tarpeen suhteen viime vuosien aikana j...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ärväs, Hilla
Other Authors: Humanistinen tiedekunta, Faculty of Humanities, Kielten laitos, Department of Languages, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:swe
Published: 2015
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/46215
_version_ 1826225742981103616
author Ärväs, Hilla
author2 Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Kielten laitos Department of Languages University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Ärväs, Hilla Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Kielten laitos Department of Languages University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Ärväs, Hilla Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Kielten laitos Department of Languages University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Ärväs, Hilla
datasource_str_mv jyx
description Tämän kvalitatiivisen tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia puutteita alaisten kielitaidossa on hotellialalla ja miten kielitaitoa voidaan parantaa esimiestyön avulla. Lisäksi tutkimus pyrki selvittämään, onko alalla tapahtunut muutoksia kielitaidon tarpeen suhteen viime vuosien aikana ja onko tähän reagoitu henkilöstöjohtamisen osalta. Tutkimusaineisto koostui kuuden esimiesasemassa toimivan henkilön suomenkielisestä teemahaastattelusta. Mukana oli sekä ketjuhotelleja että yksityisiä hotelleja Jyväskylästä, Helsingistä ja Tampereelta. Haastattelut nauhoitettiin marraskuussa 2014 sekä tammi-helmikuussa 2015. Litteroidut haastatteluvastaukset analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulokset osoittavat, että suomi ja englanti ovat tärkeimmät kielet, jotka tulee hallita vastaanoton työstä selviytyäkseen. Ruotsin taito on lähinnä etu, joka voidaan kompensoida muilla kielillä. Kielitaidon tarpeessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Englannin vahva asema ja asiakkaiden parempi kielitaito ovat kuitenkin vähentäneet muiden kielten tarvetta. Yksi suurimmista kielitaidon puutteista nähtiin olevan työntekijöiden uskalluksen puute käyttää vieraita kieliä ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa. Yleisesti esimiehet eivät nähneet suuria kehittämistarpeita alaisten kielitaidossa. Nykyisen kielitaidon syventämisen koettiin olevan tärkeämpää kuin uusien kielten oppimisen. Osassa hotelleista organisaation kielipolitiikka rajoitti esimiesten mahdollisuuksia kehittää henkilöstön kielitaitoa. Lisäksi alaiset eivät itse ole olleet innokkaita kehittämään kielitaitoaan. Yleisin kehittämiskeino oli ulkopuolisten kielikurssien, esimerkiksi kansalaisopiston, kustan-nuksiin osallistuminen. Lisäksi esimiehet pitivät yllä kannustavaa ja oppimista tukevaa ilmapiiriä. Esimiehen roolina nähtiin olevan alaisten kannustaminen kielitaidon kokeiluun ja käyttämiseen käytännön työtehtävissä, sekä rohkaiseminen olla välittämättä liikaa virheistä. Esimiehet antoivat alaisilleen positiivista ja kannustavaa palautetta kielitaidosta, jotta alaiset saisivat lisää itsevarmuutta vierailla kielillä työskentelyyn. Tulokset osoittavat myös, että matkailualalla työnantajat olettavat työntekijöillä olevan tarpeeksi hyvä kielitaito jo valmiina. Alan koulutuksen kielenopetusta kuitenkin kritisoitiin riittämättömäksi ja koettiin, että erityisesti harjoittelijoiden suullisessa kielitaidossa on suuria puutteita.
first_indexed 2023-03-22T10:00:33Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kuronen, Mikko", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "\u00c4rv\u00e4s, Hilla", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2015-06-07T16:37:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2015-06-07T16:37:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2015", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1475318", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/46215", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n kvalitatiivisen tutkielman tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, millaisia puutteita alaisten kielitaidossa on hotellialalla ja miten kielitaitoa voidaan parantaa esimiesty\u00f6n avulla. Lis\u00e4ksi tutkimus pyrki selvitt\u00e4m\u00e4\u00e4n, onko alalla tapahtunut muutoksia kielitaidon tarpeen suhteen viime vuosien aikana ja onko t\u00e4h\u00e4n reagoitu henkil\u00f6st\u00f6johtamisen osalta. \nTutkimusaineisto koostui kuuden esimiesasemassa toimivan henkil\u00f6n suomenkielisest\u00e4 teemahaastattelusta. Mukana oli sek\u00e4 ketjuhotelleja ett\u00e4 yksityisi\u00e4 hotelleja Jyv\u00e4skyl\u00e4st\u00e4, Helsingist\u00e4 ja Tampereelta. Haastattelut nauhoitettiin marraskuussa 2014 sek\u00e4 tammi-helmikuussa 2015. Litteroidut haastatteluvastaukset analysoitiin sis\u00e4ll\u00f6nanalyysin avulla.\n\nTutkimustulokset osoittavat, ett\u00e4 suomi ja englanti ovat t\u00e4rkeimm\u00e4t kielet, jotka tulee hallita vastaanoton ty\u00f6st\u00e4 selviyty\u00e4kseen. Ruotsin taito on l\u00e4hinn\u00e4 etu, joka voidaan kompensoida muilla kielill\u00e4. Kielitaidon tarpeessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Englannin vahva asema ja asiakkaiden parempi kielitaito ovat kuitenkin v\u00e4hent\u00e4neet muiden kielten tarvetta. Yksi suurimmista kielitaidon puutteista n\u00e4htiin olevan ty\u00f6ntekij\u00f6iden uskalluksen puute k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 vieraita kieli\u00e4 ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa. Yleisesti esimiehet eiv\u00e4t n\u00e4hneet suuria kehitt\u00e4mistarpeita alaisten kielitaidossa. Nykyisen kielitaidon syvent\u00e4misen koettiin olevan t\u00e4rke\u00e4mp\u00e4\u00e4 kuin uusien kielten oppimisen. Osassa hotelleista organisaation kielipolitiikka rajoitti esimiesten mahdollisuuksia kehitt\u00e4\u00e4 henkil\u00f6st\u00f6n kielitaitoa. Lis\u00e4ksi alaiset eiv\u00e4t itse ole olleet innokkaita kehitt\u00e4m\u00e4\u00e4n kielitaitoaan. \n\nYleisin kehitt\u00e4miskeino oli ulkopuolisten kielikurssien, esimerkiksi kansalaisopiston, kustan-nuksiin osallistuminen. Lis\u00e4ksi esimiehet pitiv\u00e4t yll\u00e4 kannustavaa ja oppimista tukevaa ilmapiiri\u00e4. Esimiehen roolina n\u00e4htiin olevan alaisten kannustaminen kielitaidon kokeiluun ja k\u00e4ytt\u00e4miseen k\u00e4yt\u00e4nn\u00f6n ty\u00f6teht\u00e4viss\u00e4, sek\u00e4 rohkaiseminen olla v\u00e4litt\u00e4m\u00e4tt\u00e4 liikaa virheist\u00e4. Esimiehet antoivat alaisilleen positiivista ja kannustavaa palautetta kielitaidosta, jotta alaiset saisivat lis\u00e4\u00e4 itsevarmuutta vierailla kielill\u00e4 ty\u00f6skentelyyn. Tulokset osoittavat my\u00f6s, ett\u00e4 matkailualalla ty\u00f6nantajat olettavat ty\u00f6ntekij\u00f6ill\u00e4 olevan tarpeeksi hyv\u00e4 kielitaito jo valmiina. Alan koulutuksen kielenopetusta kuitenkin kritisoitiin riitt\u00e4m\u00e4tt\u00f6m\u00e4ksi ja koettiin, ett\u00e4 erityisesti harjoittelijoiden suullisessa kielitaidossa on suuria puutteita.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Hilla \u00c4rv\u00e4s (himarva) on 2015-06-07 16:37:36.636256. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2015-06-07T16:37:37Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201506072212.pdf: 854381 bytes, checksum: bf12453cf480a6010a7839755b281f5b (MD5)\nlicense.html: 4817 bytes, checksum: 66c85b12040dc64d94977d93bb059954 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2015-06-07T16:37:37Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201506072212.pdf: 854381 bytes, checksum: bf12453cf480a6010a7839755b281f5b (MD5)\nlicense.html: 4817 bytes, checksum: 66c85b12040dc64d94977d93bb059954 (MD5)\n Previous issue date: 2015", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (91 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "swe", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "spr\u00e5kkunskap", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "hotellbransch", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "f\u00f6rmansarbete", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "personalutveckling", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kunskapsledning", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Utveckling av anst\u00e4lldas spr\u00e5kkunskaper inom hotellbranschen", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201506072212", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kielten laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Languages", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ruotsin kieli", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Swedish", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Kvalitatiivinen tutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2015-06-07T16:37:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": null, "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "306", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kielitaito", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "hotelliala", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "esimiesty\u00f6", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "henkil\u00f6st\u00f6resurssit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruotsin kieli", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_46215
language swe
last_indexed 2025-02-18T10:56:05Z
main_date 2015-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2015
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/6a677ccd-80b8-4f7d-8359-2013d7f9838a\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201506072212.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2015
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ärväs, Hilla Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen språkkunskap hotellbransch förmansarbete personalutveckling kunskapsledning Ruotsin kieli Swedish Kvalitatiivinen tutkimus 306 kielitaito hotelliala esimiestyö henkilöstöresurssit ruotsin kieli
title Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
title_full Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
title_fullStr Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
title_full_unstemmed Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
title_short Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
title_sort utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
title_txtP Utveckling av anställdas språkkunskaper inom hotellbranschen
topic språkkunskap hotellbransch förmansarbete personalutveckling kunskapsledning Ruotsin kieli Swedish Kvalitatiivinen tutkimus 306 kielitaito hotelliala esimiestyö henkilöstöresurssit ruotsin kieli
topic_facet 306 Kvalitatiivinen tutkimus Ruotsin kieli Swedish esimiestyö förmansarbete henkilöstöresurssit hotellbransch hotelliala kielitaito kunskapsledning personalutveckling ruotsin kieli språkkunskap
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/46215 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201506072212
work_keys_str_mv AT ärväshilla utvecklingavanställdasspråkkunskaperinomhotellbranschen