Luottoluokitusmuutosten informaatioarvo : sisältääkö luottoluokitukset ainutlaatuista tietoa? - Hemming, Veli (2015)
Tässä pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan luottoluokitusten vaikutusta yrityksen osakekurssikehitykseen tarkoituksena löytää niiden merkitys osakemarkkinoilla. Tutkielmassa käytetään aineistona 22 yrityksen viikottaista osakekurssi-informaatiota 440 viikon ajan vuosien 2006 ja 2014 välillä. Luottoluokitusten vaikutusta pyritään selvittämään käyttämällä ARMAXmallia, jossa osakekurssi-informaation lisäksi käytetään Moody'sin luottoluokituksia ja tarkkailulista ilmoituksia. Mallissa käytetään yhden viiveen mittaista aikasarjaa. ARMAX-mallin lisäksi tutkielmassa käytetään GARCH-mallia, jonka avulla pyritään selvittämään aiheuttaako luottoluokituksen muutos poikkeuksellista volatiliteettiä osakehinnan vaihtelussa. Tutkielman tulokset todistavat, että luottoluokituksen laskua seuraa lähes välitön osakekurssin volatiliteetin nousu sekä arvon lasku. Tämä tarkoittaa, että luottoluokituksen lasku sisältää markkinoille entuudestaan uutta informaatiota. Sen sijaan luottoluokituksen nousulla ei ole vaikutusta osakekurssikehitykseen. Ennusteet toimivat toisille yrityksille paremmin kuin toisille eikä tutkielma löytänyt selkeää syytä, miksi tulokset eivät olleet vahvasti yleistettävissä.