Suomalaisen ääniteteollisuuden keskittyminen : syklisyysteoria kotimaisessa tuotannossa - Heikkilä, Juha (2015)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen Richard Petersonin ja David Bergerin (1975) klassisen ääniteteollisuuden syklisyyttä koskevan teorian esiintymistä ja soveltamista suomalaisessa ääniteteollisuudessa. Teorian olennainen osuus kuvaa ääniteteollisuuden keskittymistä syklisesti vuoroin isoille ja pienille levy-‐ yhtiöille, ja se määrittää siten monikansallisten suurten toimijoiden ja riippumattomien pienyhtiöiden välisiä suhteita sekä vaikuttaa samalla tuotannon monipuolisuuteen. Suomalainen ääniteteollisuus käynnistyi merkittävässä mielessä vasta 1960-‐ luvulla, ja 70-‐ luvun voimakkaan kasvukauden jälkeen 80-‐ luvulla maassamme oli poikkeuksellisen paljon levy-‐ yhtiöitä. Tämän jälkeen kansainväliset monikansalliset suuret yhtiöt ovat kaikki rantautuneet maahamme ja horisontaalisen integraation seurauksena teollisuuden keskittymisaste on tällä hetkellä varsin korkea. Alaa hallitsevatkin sekä kansainvälisesti sekä Suomessa kolme yhtiötä, Warner Music Group, Sony Music Entertainment ja Universal Music Group, ja niiden Suomen markkinaosuus on yhteensä n. 90 %. Näkemykseni mukaan Petersonin ja Bergerin kuvaamaa syklisyyttä on ollut havaittavissa Suomessakin, mutta varsin pitkällä aikavälillä. Tuon tutkielmassani esille äänitemarkkinoihin, niiden syntymiseen ja rakenteisiin vaikuttavia tekijöitä joista useimmat ovat muita kuin musiikillisia. Esimerkiksi yhteiskunnalliset rakennemuutokset, yleinen taloudellisen tilanteen kehittyminen ja teknologiset innovaatiot ovat määrittäneet voimakkaasti musiikin kulutusta ja kuuntelua. Ja siten myös ääniteteollisuuden keskittyneisyyttä.