Kansan sankarit : hävittäjälentäjien sankarimyytti ensimmäisessä maailmansodassa ja sen jälkeen - Kristiansson, Jesper (2015)
Sotilaslentokone sai tulikasteensa ensimmäisessä maailmansodassa. Lentokoneilla taivaalla sotineet miehet nousivat sodan aikana kansan sankareiksi. Tutkin ensimmäisen maailmansodan hävittäjälentäjien sankarimyyttiä Englannissa ja Saksassa sodan aikana ja sen jälkeen. Tutkin aihetta analysoimalla englantilaisen The Manchester Guardian -lehden ja saksalaisen Freiburger Zeitung -lehden kirjoituksia hävittäjälentäjistä. Tutkin lehdistä vuosia 1915–1924. Analysoin lisäksi kuuden kuuluisan hävittäjälentäjän omaelämäkertoja. Päähuomioni kiinnittyy kysymyksiin: miksi ja miten hävittäjälentäjille luotiin sankaristatusta; miten sankaruus muuttui sodan jälkeen; miten lentäjät kokivat sankaristatuksensa? Tutkimukseni on vertailevaa historiantutkimusta. Vertailen saksalaisten ja englantilaisten tapoja luoda sankarimyyttiä lentäjille.