HTML5 monialustaisessa pelikehityksessä : kaksiulotteiset minipelit Phaser-pelimoottorilla - Partanen, Petri (2015)
Mobiililaitteiden yleistyessä videopelien pelaamiseen on tarve pelien helpommalle kehitykselle ja levitykselle kasvanut. HTML5 on avoin web-standardi, joka mahdollistaa monialustaisen multimediasisällön näyttämisen suoraan Internet-selaimissa. HTML5:n avulla voikin olla mahdollista luoda pelejä, jotka eivät kärsi natiiviohjelmien tavoin yhteensopivuus- tai asennusongelmista. On kuitenkin oletettavaa, ettei HTML5 ja siihen sidoksissa olevat tekniikat tai sitä tukevat Internet-selaimet ole vielä täysin valmiita kaikkiin web-teknologian asettamiin haasteisiin, mutta sitä voitaneen kaikesta huolimatta jo käyttää täysin pelattavien ajanvietepelien toteuttamiseen. Tämä tutkielma tutkii monialustaisen pelikehityksen tekniikoita, web-pohjaisten pelien tekoa HTML5:llä ja avoimen lähdekoodin HTML5-pelimoottoreita sekä työkaluja. Tutkielmassa toteutetaan kaksi HTML5-peliä avointen ohjelmistokirjastojen avulla. Näiden toteutettujen pelien kehitystä, suorituskykyä ja yhteensopivuutta eri laitteiden välillä testataan ja arvioidaan. Tutkimuksen tulosten mukaan mobiililaitteet kärsivät vielä osin yhteensopivuus- ja suorituskykyongelmista, mutta kannettavat ja pöytätietokoneet vaikuttivat jo toimivilta pelialustoilta tutkielmassa toteutetuille kaksiulotteisille HTML5-peleille.