Cosmic perturbation theory and inflation - Hämäläinen, Antti (2015)
Tässä pro gradu -tutkielmassa olen käynyt läpi yhden skalaarikentän synnyttämän kosmisen inflaation teoriaa. Tätä varten olen opiskellut kosmista häiriöteoriaa joka tutkii Friedmann-Robertson-Walker -avaruusajan ympärille kehitettyjen häiriöiden kehitystä inflaation aikana. Kosmiset häiriöt riippuvat mitan valinnasta, joten olen esitellyt hyvin tunnetut mittainvariantit muuttujat, Mukhanovin-Sasakin muuttujan q sekä mukanaliikkuvan kaarevuushäiriön R. Lasken skalaari- ja tensorihäiriöiden tehospektrit sekä relevantit spektriparametrit. Lopuksi käyn läpi kaksi yksinkertaista esimerkkiä, potenssilaki-inflaatio sekä Higgs-inflaatio.