Avoimen lähdekoodin kaupallinen hyödyntäminen - Rautapää, Antti (2015)
Avoin lähdekoodi yleistyy IT-alalla. Avointa lähdekoodia on hyödynnetty aikojen saatossa eri lisenssien varjolla eri tavoin: toiset yritykset voivat julkaista tuotteen kahdella lisenssillä mahdollistaen avoimuuden ja samalla kaupallistamisen, toiset yritykset voivat sallivan lisenssin alla lisensoidun tuotteen ottaa itselleen pohjaratkaisuksi. Tässä tutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen avulla, kuinka eri tekijät vaikuttavat lisenssivalintoihin mikäli avoimen lähdekoodin ratkaisua halutaan hyödyntää kaupallisesti. Monen pienen yrityksen kohdalla on järkevämpää löytää valmis ratkaisu, jota jatkokehittää, kuin aloittaa kehittäminen yrityksen kohdalta puhtaalta pöydältä. Tutkielmassa tutkitaan aihetta niin liiketoimintamallien, tuotteeseen liittyvien tekijöiden kuin ohjelmistolisenssien näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millaiset vaikutukset on erilaisilla lisenssivalinnoilla kaupallisen hyödyntämisen mahdollisuuksiin kuin eri tekijöiden vaikutuksia lisenssivalinnan päätökseen. Tutkimuksen olettamuksena on se, että avoimen lähdekoodin kaupalliseen hyödyntämiseen on verrattava yrityksen liiketoimintamallia ennen kuin avoimen lähdekoodin ratkaisu otetaan yritykseen käyttöön tai jatkokehitettäväksi. Tutkimuksen tulokseksi saatiin se, että niin yrityksen koko kuin olemassa oleva liiketoimintamalli vaikuttavat mahdollisiin lisenssivalintoihin. Lisenssivalinnalla taas on suuri merkitys kuinka avoimen lähdekoodin ratkaisua voidaan yrityksessä hyödyntää.