„Deutsche und Finnen passen gut zusammen“ : Zu Unterschieden und Ähnlichkeiten in der Wirtschaftskommunikation zwischen Deutschen und Finnen anhand von drei Interviews - Paajanen, Aino (2015)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan suomalaisten ja saksalaisten välistä kommunikaatiota talouselämässä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, löytyykö suomalaisten ja saksalaisten kommunikaatiossa liike-elämän piirissä eroja tai yhtäläisyyksiä, ja millaisia nämä mahdolliset piirteet ovat. Aineistoa kerättiin teemahaastatteluilla, joita tehtiin yhteensä kolme. Haastateltavat olivat eri yrityksissä työskenteleviä suomalaisia, joilla oli useiden vuosien kokemus kaupankäynnistä saksalaisten kanssa. Tulokset osoittivat, että eroja suomalaisten ja saksalaisten välillä voidaan havaita erityisesti hierarkiassa, joka koettiin Saksassa vahvemmaksi. Yhtäläisyydeksi kuvailtiin aikakäsitystä. Tutkimuksessa tuli myös esille muita tekijöitä, jotka vaikuttavat talouselämän kommunikaatioon suomalaisten ja saksalaisten kesken. Näitä olivat kansainvälisen liikekulttuurin vaikutus, muutokset saksalaisessa yrityskulttuurissa sekä osapuolten persoonallisuuserot. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että yhdistäviä tekijöitä löytyi eroja enemmän.