Motivaatio ammatillisessa koulutuksessa - Talviniitty, Tia (2015)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin nuorten koulumotivaatioon vaikuttavia tekijöitä ammatillisessa koulutuksessa. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, mitä yksittäiset opettajat ja kouluorganisaatio voivat tehdä ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten motivaation tukemiseksi. Tutkimuksen aineisto kerättiin Niilo Mäki Instituutin tutkimushankkeisiin kuuluvien interventioiden yhteydessä. Nämä interventiot toteutettiin aikavälillä 2009–2015 ja ne suunnattiin koulusta putoamisen riskissä oleville ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Tähän tutkimukseen osallistui yhteensä 31 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa, joista 16 oli poikia ja 15 oli tyttöjä. Heitä haastateltiin sekä yksilöllisesti, että ryhmissä. Lisäksi kahdelta interventiojaksolta kerättiin muistiinpanoja, jotka kuuluvat tämän tutkimuksen aineistoon. Aineisto käsiteltiin muodostamalla teemoja niistä tekijöistä, jotka opiskelijoiden kokemusten mukaan vaikuttavat koulumotivaatioon. Vastaukset jaettiin koulumotivaatiota nostaviin ja laskeviin teemoihin. Löydökset tässä tutkimuksessa viittaavat siihen, että opettajat ja kouluorganisaatiot voivat tukea opiskelijoidensa motivaatiota konkreettisilla käytännön ratkaisulla. Tällaisia ovat muun muassa positiivisen palautteen lisääminen, riittävä ohjeistus, hyväksyvän opiskeluilmapiiriin luominen ja lukujärjestyksen järkevämpi suunnittelu. Vastaavasti puutteet näissä laskevat opiskelijoiden motivaatiota koulunkäyntiä kohtaan. Nuorten koulumotivaation parempi ymmärtäminen edellyttäisi tutkimusnäkökulmaa, joka perehtyisi tätä tutkimusta tarkemmin opiskelijoiden arkeen koulun ulkopuolella.