Construction of a playspace : autoethnographical inquiry to temporal and spatial frames of the play experience of World of Warcraft - Ruotsalainen, Maria (2015)
Tämä tutkimus käsittelee massiivisesti monipelattavan netti rooli-peli World of Warcratin pelaamisen ajallisia ja paikallisia rajoja fenomenologisella ja autoetnografisella lähestymistavalla. Tutkimus selvittää tapahtuuko pelaaminen taikapiirin sisällä ja voidaanko taikapiirin rajojen katsoa olevan samat kuin itse digitaalisen pelin. Taikapiiri on Johan Huizingan (1938) määrittämä konsepti ja sen mukaan pelin ja leikin kokemus on ajallisesti ja tilallisesti muusta ympäristöstä rajattua aktiviteettia. Tutkimuksessa tutkijan oma pelaamisen kokemus on otettu autoetnografisen analyysin lähtöpisteeksi ja pelaamisen kokemuksen kautta arvioidaan onko pelaaminen suljettua pelin sisään vai ylittääkö se pelin rajat. Tutkimus ehdottaa että pelaaminen ylittää pelin rajat ja taikapiiri ei ole sama asia kuin peli ja sen rajat. Tässä se seuraa Stenrosin (2014) ehdotelmaa jonka mukaan pelin raameja on useampi kuin yksi. Tutkimus ehdottaa että pelaamisen taikapiirin on laajempi kuin pelin digitaalinen alue. Taikapiiri itsessään on myös periksi antava ja sen reunat ovat sumeat ja muuttuvat eri pelaamisen kokemuksien myötä. Tutkimus ehdottaa konseptia pelitila kuvaamaan tätä muokkautuvaa ja liikkuvaa pelaamisen kokemuksen tilaa. Siitä huolimatta että pelitila on yksilöity tila joka muokkautuu suhteessa pelaajaan, joitakin yleisiä tendenssejä voidaan määrittää analysoimalla peliä itsessään: Pelin ajalliset ja paikallalliset kehykset voivat ehdottaa kuinka paljon pelin ulkopuolelta voidaan tuoda pelitilaan. Pelin ajalliset ja paikalliset kehykset ovat analysoitu hyödyntämällä Zagasia ja Mateasta (2007), Ricoeuria (1992, 2004) sekä de Mullia (2005). Tutkimuksessa ehdotetaan että koska World of Warcraft on ”avoin maailma” peli, joka vahvasti rohkaisee sosialisaatioita ja yhteistyötä pelaajien välillä, se itsessään mahdollistaa ja ehdottaa pelitilan laajentamista itse pelin ulkopuolelle.