Yhteenveto: | Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella Schildtin lukion musiikkilinjan opiskelijoiden opiskelumotivaatiota odotusarvo-teorian viitekehyksessä. Oppiainekohtaisia odotuksia ja arvostuksia tarkasteltaessa vertailtiin erityisesti musiikkia ja luki-on ylioppilaskirjoituksiin tähtääviä oppiaineita. Pohjatiedoiksi selvittiin myös lukion musiikkilinjalaisten nykyisiä ammat-tihaaveita ja sitä, oliko musiikinopiskeluun suhtautuminen ammatti- vai harrastussuuntautunutta.
Tutkimuksen viitekehyksenä oli Ecclesin ja Wigfieldin odotusarvoteoria, jonka mukaan oppimismotivaatio koostuu op-piainekohtaisista odotuksista ja arvostuksista. Odotukset selittävät opinnoissa suoriutumista, kun taas arvostukset vaikut-tavat siihen, mitä tehtäviä ja opintoja valitaan suoritettaviksi. Odotusarvoja tarkasteltiin viiden eri motivaation rakenne-osan kannalta: kykyuskomukset ja menestysodotukset, saavutusarvo, kiinnostusarvo, hyötyarvo ja kulut. Tutkimusai-neisto kerättiin lomakekyselyllä Schildtin lukion auditoriossa järjestetyssä aineistonkeruutilaisuudessa tammikuussa 2015. Tutkimukseen osallistui 54 Schildtin lukion musiikkilinjan opiskelijaa. Tutkimuksen tilastollisina analyysimenetelminä käytettiin toistettujen mittausten varianssianalyysiä ja kaksisuuntaista varianssianalyysiä.
Schildtin lukion musiikkilinjalaiset olivat motivoituneita opiskelemaan sekä musiikkia että muita lukion oppiaineita. As-teikolla 1–5 mitattuna kaikkien oppiaineiden motivaatiorakenteet olivat asteikon puolenvälin yläpuolella. Odotusarvon rakenneosien tarkastelussa musiikkin tulokset osoittautuivat selvästi muita oppiaineita korkeammiksi.. Ainoastaan vie-raan kielen opiskelun hyötyarvo oli yhtä korkea kuin musiikin hyötyarvo. Lukuaineiden menestysodotukset laskivat luki-on edetessä. Arvostusten osalta musiikkilinjalaisten välillä havaittiin oppiaineiden kohdalla tilastollinen ero sen suhteen, haaveilivatko he musiikkialan vai muun alan ammatista. Musiikki oli tärkeää kaikille, mutta erityisesti niille opiskelijoille, jotka haaveilivat musiikkialan jatko-opinnoista. Vajaa puolet vastanneista haaveili musiikkialan ammatista, mutta enemmistöllä heistäkin oli myös muiden alojen ammattihaaveita. Yli 2/3 vastanneista piti musiikkilinjalla opiskelua hyö-dyllisenä tulevaa työelämää ajatellen. Yhtä moni vastaaja ilmoitti alkuperäiseksi musiikkilinjalle hakeutumisen syyksi halun harrastaa musiikkia lukion ohella.
Tämä tutkimus osoitti, että painotettuun musiikinopiskeluun osallistuvat lukiolaiset ovat erittäin motivoituneita opiskele-maan. Mahdollisuus valita itseä kiinnostavia oppisisältöjä lisää oppimismotivaatiota ja sitoutumista koulunkäyntiin. Pai-notetun opiskelun mahdollistavat oppilaitokset ovat siten tärkeitä ja arvokkaita oppimismotivaation ylläpitäjiä kaikilla kouluasteilla, peruskoulu mukaan lukien.
|