User experience and the security of graphical passwords - Turunen, Samu (2015)
Graafiset salasanat ovat lupaava vaihtoehto alfanumeeriselle autentikaatiolle. Älypuhelinten ja muiden korkea resoluutioisten kosketusnäytöllisten laitteiden määrä on kasvussa ja alfanumeeriset salasanat ovat kehitetty alun perin näppäimistölle syötettäviksi. Tarkkuutta vaativa kirjoittaminen ei tällöin ole välttämättä käyttäjälle kaikkein mielekkäintä. Graafisia ja alfanumeerisia salasanoja on tutkittu muistin toiminnan sekä käytettävyyden näkökulmasta. Tutkielma on tehty kirjallisuuden pohjalta käyttäen apuna erilaisia tieteellisia julkaisuja sisältäviä tietokantoja, kuten IEE Explore ja ACM Digital Library - tietokantoja. Tutkielman tarkoituksena oli kuvata ja tutkia tieteellisten artikkeleiden avulla alfanumeeristen ja graafisten salasanojen muistamista sekä käytettävyyttä, sekä löytää hyviä ja huonoja puolia salasanojen käyttäjille. Tutkimuksessa havaittiin, että graafisten salasanojen muistaminen on yleensä helpompaa kuin alfanumeeristen salasanojen. Kuitenkin käyttäjän oma sisäinen motivaatio on useimmin esteenä kunnolliselle salasanan käytölle.