Classroom context's influence on students' willingness to communicate : a study of upper secondary school students' views - Kostiainen, Essi (2015)
Suullisen kielitaidon harjoittelua vieraissa kielissä sekä asenteita sitä kohtaan on tutkittu melko paljon niin Suomessa, kuin muualla maailmassakin (ks. esim. Mäkelä 2005 tai Yli-Renko ja Salo-Lee 1991). Sen sijaan oppilaiden ja opiskelijoiden halukkuudesta puhua vieraita kieliä, tässä tapauksessa erityisesti englantia, ei suomalaisessa kontekstissa ole tutkimustietoa. Kielen opettamisen kannalta olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää, miten oppilaat ja opiskelijat kokevat oman halukkuuteensa puhua englantia, ja miten erilaiset tilanteet oppitunnilla siihen vaikuttavat. Tämän tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää suomalaisten lukiolaisten halukkuutta puhua englantia erityisesti oppitunnilla, sekä miten opiskelijat kokevat erilaisten luokkahuonetilanteiden vaikuttavan tähän halukkuuteen. Tutkimuksella halutaan selvittää myös vuonna 2009 lukion opetussuunnitelman perusteisiin lisätyn valinnaisen suullisen kielitaidon kurssin vaikutusta opiskelijoiden halukkuuteen puhua englantia.