"Puhutaan ihmisestä ihmisenä ja vasta sitte niistä asioista" : turvallisuuden ja luottamuksen rakentuminen ja merkitys ohjauksen vuorovaikutussuhteessa ohjaajien kokemana - Oravasaari, Henna Josefiina (2015)
Henna Josefiina Oravasaari 2015: ”Puhutaan ihmisestä ihmisenä ja vasta sitte niistä asioista”. Turvallisuuden ja luottamuksen rakentuminen ja merkitys ohjauksen vuorovaikutussuhteessa ohjaajien kokemana. Opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu – tutkielma, sivuja 139. Tämän pro gradun tarkoituksena oli selvittää miten ja mistä elementeistä turvallisuuden ja luottamuksen kokemus rakentuvat ja millainen merkitys näillä on ohjauksen vuorovaikutussuhteessa ohjaajien kokemana. Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita eri ohjausympäristöjen ohjaajien kokemuksista ja pohdinnoista turvallisuuden ja luottamuksen ilmiöistä omassa ohjaustyössään. Ohjaajien kokemukset yhdistettiin lopuksi yhdistäväksi kuvaukseksi ohjaustyön elementeistä turvallisuuden ja luottamuksen rakentumisesta ja merkityksestä. Tutkimusaineisto kerättiin lokakuusta 2014 helmikuuhun 2015 haastattelemalla neljää eri ohjausalan ammattilaista: varuskunnan sotilaspappia, avovankilan opinto-ohjaajaa, sosiaaliterapeuttia sekä kognitiivista psykoterapeuttia. Haastattelut mukailivat teema- ja syvähaastattelun menetelmiä hyödyntäen kerronnallisen haastattelun piirteitä. Aineiston analyysimenetelmänä oli sisällönanalyysi narratiivisella tulokulmalla, jossa hyödynnettiin ohjaajien kertomuksia asiakastilanteista ja omasta elämästään. Litteroitua aineistoa kertyi 65 sivua (fontti Times New Roman, riviväli 1, kirjasinkoko 12). Sisällönanalyysin tuloksena ohjaajien kokemuksista syntyi yhteensä 15 pääluokkaa. Ohjaajien kokemukset liittyivät yksilöllisiin teemoihin jokaisen ohjausympäristön ja persoonan mukaisesti. Kaikkia neljää ohjausympäristöä yhdistävät tekijät turvallisuuden ja luottamuksen rakentajina ja merkityksen ilmentäjinä olivat konteksti, ammatti-identiteetti ja ammatillinen itsevarmuus, persoona ja vuorovaikutustaidot sekä ihmiskäsitys. Tutkimusten tulosten perusteella voidaan todeta turvallisuuden ja luottamuksen olevan auttamis- ja ohjaustyön ydinilmiöitä. Syntyprosessina luottamus kehittyy suhteessa vastakkaiseen osapuoleen, muutosprosessiin, itseen sekä ympäröivään elämään ja ihmissuhteisiin. Luottamuksen ja turvallisuuden syntymisessä korostuvat aika, aito dialogisuus ja ihmisen arvostaminen, BACP:n eettisen kehikon lisäksi. Vuorovaikutussuhteen osapuolten tulokulma ja ympäröivä konteksti vaikuttavat luottamussuhteen kehittymiseen. Olennaista on ymmärtää myös luottamuksen ja turvallisuuden laajemmat sosiokulttuuriset yhteydet ja niiden merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tutkimuksen tulokset haastavat ohjausalan ammattilaiset pohtimaan oman työnsä tavoitteita, ihmisen kokonaisvaltaisuuden ilmiötä, tunnetyön merkitystä asiakastyössään ja omaa ihmiskäsitystään. Luottamus ja turvallisuus ovat keskeisiä hyvän ihmissuhteen ominaisuuksia, mitä tämä tutkimus on pyrkinyt nostamaan esiin.