"Kansan asialla" : argumentaatioanalyysi Perussuomalaisten vuosien 2003, 2007 ja 2011 eduskuntavaaliohjelmien kansa-retoriikasta - Pakarinen, Emmi (2015)
Tässä tutkimuksessa tutkimusteemaksi on valittu Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmissaan esittämät kansan määrittelyt ja niiden ilmeneminen ja vertaileminen puolueen eri eduskuntavaalien kesken. Tutkimuksessa on kolme ensisijaista tutkimuskysymystä: millaisia merkityksiä puolue antaa valituille kansa-teemoille eduskuntavaaliohjelmissaan, millaista poliittista toimijuutta tämän kautta luodaan ja millaisia muutoksia kolmen eri eduskuntavaaliohjelman kansatematiikassa esiintyy. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on argumentaatioanalyysi eli kolmiportainen lukutapa, jossa aineistoa analysoidaan inkluusion ja ekskluusion, suomalaisuuden konstruktion ja tilan politiikan tematiikan näkökulmasta. Tutkimuksen aineiston muodostaa Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmat vuosilta 2003, 2007 ja 2011. Aineisto on valikoitunut sen kronologisuuden ja Perussuomalaisten vuoden 2011 eduskuntavaalimenestyksen pohjalta. Vaali vaaleilta kasvanut vaalimenestys asettaa mielenkiintoa myös puolueen aiempia vaaliohjelmia kohtaan. Tutkimuksen aineiston ja nationalismiteoriallisen näkökulman avulla tutkimuksessa rakennetaan vertailua sille, millaisia rooleja ja malleja kansatematiikalle annetaan Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmissa ja vertaillaan niitä eri eduskuntavaaliohjelmien välillä. Perussuomalaisten kolme eri eduskuntavaaliohjelmaa ovat tyylillisesti keskenään eroavia. Retoriikassa korostui kansan ja eliitin vastakkainasettelu ja tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen ja päättäjiin on vaaliohjelmien luonnehtijana. Vuoden 2007 vaaliohjelma eroaa muusta aineistosta merkittävästi. Ohjelma esittää suoraa kritiikkiä esimerkiksi muita puolueita kohtaan, mutta määrällisesti vastakkainasettelun retoriikka ja kansaa konstruoiva retoriikka ovat suhteessa muita ohjelmia huomattavasti vähäisempiä. Kyseinen ohjelma on muita faktuaalisempi. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että puolueen kasvaessa myös vaaliohjelmat muuttuvat. Perussuomalaiset on kasvattanut kannatustaan tutkimukseni aineiston sisällyttämän ajanjakson aikana ja vuoden 2015 eduskuntavaalien tuloksen valossa vakiinnuttanut ainakin toistaiseksi paikkansa Suomen pääpuolueiden joukossa. Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmista esiin luettava muutos on osaksi selitettävissä kontekstuaalisilla tekijöillä. Perussuomalaisten kasvaessa pienpuolueesta vakiintuneeksi suurpuolueeksi, on puolueen eliittiä kritisoivan retoriikan muututtava puolueen tullessa osaksi itse arvostelemaansa maan poliittista johtoa.