Mobiilipalveluiden käyttö lomamatkailussa - Salonen, Maria (2015)
Mobiiliteknologia kehittyy huimaa vauhtia ja nykypäivänä mobiililaitteita käy-tetään yhä enemmän myös lomamatkailussa. Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia sovelluksia matkailukäyttöön ja uusia syntyy jatkuvasti lisää mobiili-teknologian kehityksen myötä. Mobiilimatkailu edustaa melko uutta trendiä matkailualalla, ja viime vuosina mobiiliturismipalvelut ovat nousseet kuumaksi puheenaiheeksi niin tutkimuksen kuin käytännön tasolla. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuden pohjalta mobiilipalveluiden käyttöä matkailussa ja niiden tuomaa lisäarvoa. Lisäksi kirjallisuuden ja empiirisen tutkimuksen pohjalta tarkastellaan tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kuluttajien aikomuksiin käyttää mobiileja matkailupalveluita. Tutkimuksen tuloksena mobiilit matkailupalvelut jaoteltiin uudella kattavammalla tavalla omiin kategorioihinsa käyttötarkoituksien mukaan ja jaotteluun lisättiin esimerkkejä myös matkailualalla käytettävistä mobiilisovelluksista. Tutkimuksessa huomattiin, että matkailun mobiilipalvelut voidaan jaotella monella tavalla ja matkailussa käytettävät mobiilisovellukset voivat kuulua samanaikaisesti esimerkiksi tietopalveluihin sekä paikannus- ja navigointipalveluihin. Lisäksi tutkimuksen tuloksena luokiteltiin tekijät, jotka tekevät mobiilipalveluista lisäarvoa tuottavia. Empiirisen tutkimuksen tuloksena havaittiin, että monet tekijät vaikuttavat kuluttajien aikomuksiin käyttää matkailun mobiilisovelluksia ja että tekijöiden merkitys vaihtelee riippuen sovelluksesta. Keskeisimpänä vaikuttavana tekijänä nähtiin palvelun arvo. Muita merkittäviä tekijöitä olivat mobiili arvo, käytön helppous sekä matkailijan ominaisuudet.