Tulevat opettajat luokanhallinnan ja työrauhan rakentajina : luokanopettajaopiskelijoiden luokanhallinnallinen minäpystyvyys sekä käsityksiä työrauhasta - Mäkelä, Anniina; Viherkorpi, Kaisa (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia valmistumassa olevien Jyväskylän yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden tämänhetkistä minäpystyvyyttä luokanhallinnan osalta. Lisäksi tarkasteltiin opiskelijoiden käsityksiä työrauhasta sen häiriöiden, taustavaikuttajien, edistämisen ja siinä käytettävien keinojen osalta. Tutkimus toteutettiin mixed methods -lähestymistavalla eli käyttämällä sekä määrällistä että laadullista, fenomenografista tutkimusotetta. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella keväällä 2014 ja syksyllä 2015. Tutkimukseen vastasi 53 opintojensa loppupuolella olevaa luokanopettajaopiskelijaa. Kyselylomake sisälsi Likert-asteikollisia minäpystyvyyttä mittaavaa väittämiä sekä neljä työrauhaan liittyvää avointa kysymystä. Minäpystyvyyttä tarkasteltiin tilastollisella analyysillä ja avoimet kysymykset analysoitiin aineistolähtöisesti kategorioita muodostaen. Tulokset osoittivat, että tulevilla opettajilla on keskinkertainen luokanhallinnan minäpystyvyys (ka. 5.4 asteikolla 1–7). Suurinta varmuutta vastaajat kokivat suunnitteluun liittyvissä tehtävissä ja heikointa työrauhan osa-alueessa. Käsitykset työrauhasta, sen syistä ja siihen käytettävistä ennaltaehkäisyn ja puuttumisen keinoista olivat rohkaisevan moderneja ja opettajan osuutta tiedostavia, vaikkakin oppilaan osuus korostui. Vaikka minäpystyvyys oli suhteellisen korkea ja käsitykset työrauhasta moderneja, olisi toivottavaa, että luokanopettajakoulutus tukisi entistä paremmin luokanhallinnan minäpystyvyyden muotoutumista ja kehittäisi työrauhakäsityksiä ennaltaehkäisyä painottavaan suuntaan.