Gefühlsäusserungen in deutsch-finnischen Beziehungen - Ojala, Erica (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia tunteiden ilmaisun kieltä suomalaissaksalaisissa parisuhteissa, sillä suomalaissaksalaisia pareja löytyy tuhansia sekä Suomesta että Saksasta. Tutkimukselle asetettiin kaksi näkökulmaa: mitä kieltä pariskunnan suomalainen osapuoli käyttää useimmiten tunteidensa ilmaisemiseen ja mikä kieli tuntuisi kussakin tilanteessa luonnollisimmalta. Tutkielma toteutettiin neljän puolistrukturoidun haastattelun avulla. Kaikki haastateltavat olivat naisia, jotta vastaukset olisivat keskenään vertailukelpoisempia eikä niitä analysoidessa tarvitsisi ottaa huomioon sukupuoleen liittyviä eroja. Tutkimus osoitti, että persoonallisuuteen ja kieli-identiteettiin liittyvät tekijät sekä saksalaisen kumppanin kielitaito olivat tunteiden ilmaisun kielen valinnassa merkittäviä tekijöitä. Yhtäläisyyksiä haastateltavien välillä löytyi muun muassa halussa ilmaista suruaan suomeksi ja rakkautta ja välittämistä vieraalla kielellä. Tutkimuksen mukaan merkittävin tunteiden ilmaisun kieleen vaikuttava tekijä on se, millä kielellä pari on tutustunut toisiinsa. Tutkimuksesta voidaankin tehdä se johtopäätös, että tunteiden ilmaisun kieleen vaikuttavat tekijät ovat sekä yksilö- että ympäristösidonnaisia.