Industrial clusters in the Russian Empire 1860-1913 - Nykänen, Nooa (2015)
Tämä tutkielma käsittelee teollisuusklusterien kehitystä ja organisaatiota keisarillisen Venäjän taloudessa vuosina 1860 - 1913, jolloin maaorjien vapautumisen jälkeen käynnistynyt teollinen kehitys muutti yhteiskunnan taloudellista rakennetta ennen ensimmäistä maailmansotaa. Tutkielma keskittyy modernin taloustieteen piirissä1990-luvulla syntyneen klusteri-käsitteen soveltamiseen historiallisessa kontekstissa tarkastellen tsaarinaikaisia teollisuuskeskittymiä ja niissä rekisteröityjä yksityisyrityksiä. Alkuperäisaineistona on käytetty Thomas C. Owenin 1980-luvulla kokoamaa RUSCORP-tietokantaa, joka sisältää dataa 4543:sta vuosina 1700 - 1913 rekisteröidystä yrityksestä. Lisäksi tutkielma hyödyntää laajalti tutkimuskirjallisuutta klusteri-käsitteen muodostavien tekijöiden vaikutustarkastelussa keisarillisen Venäjän talouskeskittymissä. Tutkimuksessa todetaan modernien klusteritekijöiden vaikuttaneen osaltaan alueellisten talousklusterien kehittymiseen Venäjällä, mutta osoitetaan myös modernien klusteriteorioiden ulkopuolisten tekijöiden, kuten runsaiden valtioninvestointien, muuttuvan teollisen infrastruktuurin sekä ulkomaisen yrittäjyyden roolin olleen huomattava tsaarinajan klusterien kehityksessä.