Vastikeperusteisten joukkorahoitusprojektien rahoittamisen motivaatio - Ollila, Harri (2015)
Tämän pro gradu –tutkielman tavoitteena oli selvittää, mikä motivoi ihmisiä osallistumaan erilaisten joukkorahoitusprojektien rahoittamiseen vastikeperusteisessa joukkorahoituspalvelussa. Tutkielmassa pyrittiin tutkimaan joukkorahoitusprojektien rahoittamiseen osallistuvien ihmisten motivaatiota, ja yritettiin hahmottaa palvelun käyttäjäyhteisön eli joukon roolia rahoittamiseen motivoitumisessa. Tutkielman empiirinen osa toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena, jonka aineisto kerättiin haastattelemalla suomalaisen joukkorahoituspalvelun Mesenaatti.me:n kautta joukkorahoitusprojekteja rahoittaneita yksilöitä teemahaastattelujen muodossa. Teemahaastatteluissa käytetyt teema-alueet muodostettiin tutkielman ensimmäisessä osassa tehdyn kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Tutkimuksessa selvisi, että ihmiset motivoituvat vastikeperusteisten joukkorahoitusprojektien rahoittamiseen sisäisen ja ulkoisen motivaation yhteisvaikutuksesta. Tärkeimmät motivaation lähteet löytyvät nautintopohjaisen ja sosiaalisen motivaation osa-alueilta. Tärkeimmiksi yksittäisiksi tekijöiksi rahoittajien kokemassa motivaatiossa nousi omien arvojen ja kiinnostuksen kohteiden yhteneväisyys joukkorahoituksen suhteen. Lisäksi rahoittajan on koettava rahoitettava projekti jollain tavalla merkitykselliseksi. Haastatteluissa nousi lisäksi esille, että joukkorahoitus koetaan vaihtoehdoksi perinteisille jäykiksi koetuille apurahajärjestelmille taide- ja kulttuurialalla. Tarjotulla vastikkeella ei sen sijaan ole ratkaisevan suurta merkitystä rahoituspäätöstä tehdessä. Myös joukon rooli on tutkielman tulosten perusteella oletettua pienempi.